Er du over 10 år og i følge med en voksen er det bare å kaste seg på trenden. Å padle kajakk til Hol, Bergvika eller rundt Helgøya har tatt av i sommer, og samtlige av de åtte kajakkene har vært utleid opptil to ganger om dagen.

– Det har vært veldig bra i år, og vi har denne måneden samme omsetning som for hele forrige sesong til sammen, forteller Renee Dekker, daglig leder på Infoteket.

For 450 kroner får du en kajakk for deg selv hele dagen fram til klokken 11.00 dagen etter, og ellers koster det 150 kroner for en time, og 50,- per ekstra time etter det.

– Kajakkene må leveres innenfor Infotekets åpningstider, ellers blir det et ekstra hentegebyr. Det vanligste er at folk padler et par timer rundt her i Nessundet, eller til Hol og Bergvika, ifølge Dekker.

Gjester fra nær og fjern

Infoteket og deres drop-in kajakktilbud har spredd seg rundt hele Mjøsregionen, og både folk fra Toten, Gjøvik, Lillehammer, Hamar og Ottestad har vært innom. Men fra Eidsvoll har ingen vært ennå. Hvorfor tilbudet har blitt så populært i år, vet ikke Dekker.

– Det tar tid før et tilbud blir kjent, og nå har vi hatt kajakker her til utleie i fire år. Jeg tror også vi er de eneste rundt Mjøsa som leier ut kajakker på både drop-in og bestilling, sier hun.

I tillegg kommer det utenlandske gjester som også vil padle. Både amerikanere, dansker og franskmenn har padlet i Mjøsa. Dekker anslår at 5–10 prosent av kajakk-kundene er fra utlandet.

Sikkerhet i Kajakk

Som på tirsdag da de fire mennene Lorenzo, Enrico, Matteo og Stefan fra Italia tok seg en kajakktur. De hadde prøvd kajakk kun én gang tidligere, men fikk en kjapp repetisjon av Dekker før de padlet av gårde.

– Kajakk er ikke farlig, men man skal ta sine forholdsregler. Her hos oss råder vi nybegynnere til å padle så nære land at de kan svømme inn hvis de velter. Ellers trengs det ikke noe annet enn passe temperatur og forhold på vannet, god nok helse og svømmeferdigheter, sier Dekker.

I år har Infoteket holdt sju introkurs i juni, hvor alle var fulle. Nå har de planlagt fire nye kurs i august, hvor det er plass til åtte personer per kurs. Nedre aldersgrense er 10 år, og på kurset lærer man grunnleggende kajakkteknikk og kameratredning på 3,5 time.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00