Ved Mjøsas bredd ligger den hvite middelalderkirka, som nå blir åpnet for publikum førstkommende onsdag. Med egen heltids bygde-entusiast og guide fra Infoteket Marte Røhnebæk, og student og sangtalentet Hanna Ekre (19), blir publikum tatt med på en historisk og musikalsk reise i tid. Det blir både historiske og musikalske smakebiter fra ulike tidsperioder, samtidig som Nes og bygda rundt er i fokus.

mer enn en vanlig omvisning

Infoteket ønsker med de tre omvisningene å gi noe mer enn en vanlig omvisning. De ønsker å berøre folk.

– Vi ønsker å gi folk en gåsehudopplevelse. Noe mer enn en vanlig omvisning, samtidig som det er mat for hjernen, forteller daglig leder ved Infoteket Renee Dekker og Marte Røhnebæk.

Det blir smakebiter fra blant annet sagatiden, da kirka het Ullinshof, middelalderen med gregoriansk musikk og historier, kristningen av Norge på 1200-tallet, og historiske anekdoter fram til i dag.

– Kirka er i hvert fall 800 år gammel, og i den tidsperioden har det skjedd mye. Blant annet storflommer, branner, restaureringer, et brudepar som rodde til alters, og en kirketjener som druknet inne i kirka, forteller Røhnebæk videre.

Åpen kirke

De tre omvisningene er en del av den åpne kirka, som har blitt arrangert siden 2013. Kirka holder åpent for publikum hver dag i sommerferien i Infotekets åpningstider.

– Mange turister kommer jnnom og lurer på om de kan få se kirka. Da er det så kjedelig å si at den er stengt! Nå er den oppe, og omvisningene har vi valgt å legge til et tidspunkt som et bindeledd mellom alt det andre som skjer utpå her av underholdning og spiserier. Så kan folk være her hele dagen og få en totalopplevelse, sier Dekker.

I år er første gang de har gått videre fra kun å ha åpen kirke til også å lage en omvisning med historie og sang. Til omvisningen er det satt av en og en halv time.

Gregoriansk sang

Sammen med infotekets guide Røhnebæk er student Hanna Ekre (19) med for første gang. Hun skal synge seks sanger a cappella for publikum, blant annet gregoriansk sang, brudemarsj og folkevise.

Billetter får man kjøpt på Infoteket og barn går gratis.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.