Onsdag i forrige uke starta salget av den nye sorten Fler. Da kunne kunder nyte den første Nesbæra på blant annet CC Gjøvik og Spar Brumunddal.

Jordbærbonden Morten Austdal og seniorbonde Ørnulf Austdal kan fortelle om gode tilbakemeldinger på den nye tidligsorten.

– Den fikk gode tilbakemeldinger på smak, og det er en av sortens styrker at den har akseptabel smak i tillegg til å være tidlig moden, forteller bærdyrkerne.

Vanligvis starter jordbærsesongen i Ringsaker rundt 10. juli, men den nye jordbærsorten Fler ble allerede solgt i butikk onsdag 21. juni.

Spente på resultatet

Til tross for god smak og tidlig innhøsting, har ikke den nye sorten overbevist jordbærbonden på Kise enda.

– Dette er første gang vi har denne sorten og det har foreløpig gått bra, men vi har ikke hatt den helt store avlinga per mål. Til sjuende og sist er det avlinga det kommer an på, og det er det for tidlig å si noe om, sier Austdal.

Kise jordbærgård tester hvert år nye sorter, og mange av dem blir forkastet som følge av dårlig avling.

– Det store spørsmålet er om sorten Fler får større avling neste år. Ofte er det slik at nye sorter gjør det greit første året, men så ser man resultatet etter andreåret. I tillegg er det kanskje nettopp fordi den er tidlig moden, at den gir mindre bær, forteller Austdal senior.

Høy etterspørsel

På spørsmål om hvor lenge kunden kan få smake den nye sorten har ikke bonden noe klart svar.

– Vi plukker til det er tomt, men det har jeg ikke peiling på når er, sier han.

Mandag plukket jentene bær en times tid, og Austdal forteller at det går to- tre dager mellom plukkingene.

Jordbær helt til august

Jordbærbonden lover allikevel bær, om det ikke blir av den nye sorten. På Kise har de også de gode, gamle hovedsortene; Korona, Sonata og Florence, som i år har hovedavling fra 10. juli, åtte dager senere enn vanlig. Til gjengjeld lover bonden at sesongen varer lenger.

– I år har sesongen starta senere enn vanlig på grunn av kaldt vær, men den vil helt sikkert vare til langt ut i august i år, sier han. Nå gjør bonden klart til hovedsesongen ved å renske ugress og passe på at Fler ikke blir spist opp av trosten.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.