Onsdag i forrige uke starta salget av den nye sorten Fler. Da kunne kunder nyte den første Nesbæra på blant annet CC Gjøvik og Spar Brumunddal.

Jordbærbonden Morten Austdal og seniorbonde Ørnulf Austdal kan fortelle om gode tilbakemeldinger på den nye tidligsorten.

– Den fikk gode tilbakemeldinger på smak, og det er en av sortens styrker at den har akseptabel smak i tillegg til å være tidlig moden, forteller bærdyrkerne.

Vanligvis starter jordbærsesongen i Ringsaker rundt 10. juli, men den nye jordbærsorten Fler ble allerede solgt i butikk onsdag 21. juni.

Spente på resultatet

Til tross for god smak og tidlig innhøsting, har ikke den nye sorten overbevist jordbærbonden på Kise enda.

– Dette er første gang vi har denne sorten og det har foreløpig gått bra, men vi har ikke hatt den helt store avlinga per mål. Til sjuende og sist er det avlinga det kommer an på, og det er det for tidlig å si noe om, sier Austdal.

Kise jordbærgård tester hvert år nye sorter, og mange av dem blir forkastet som følge av dårlig avling.

– Det store spørsmålet er om sorten Fler får større avling neste år. Ofte er det slik at nye sorter gjør det greit første året, men så ser man resultatet etter andreåret. I tillegg er det kanskje nettopp fordi den er tidlig moden, at den gir mindre bær, forteller Austdal senior.

Høy etterspørsel

På spørsmål om hvor lenge kunden kan få smake den nye sorten har ikke bonden noe klart svar.

– Vi plukker til det er tomt, men det har jeg ikke peiling på når er, sier han.

Mandag plukket jentene bær en times tid, og Austdal forteller at det går to- tre dager mellom plukkingene.

Jordbær helt til august

Jordbærbonden lover allikevel bær, om det ikke blir av den nye sorten. På Kise har de også de gode, gamle hovedsortene; Korona, Sonata og Florence, som i år har hovedavling fra 10. juli, åtte dager senere enn vanlig. Til gjengjeld lover bonden at sesongen varer lenger.

– I år har sesongen starta senere enn vanlig på grunn av kaldt vær, men den vil helt sikkert vare til langt ut i august i år, sier han. Nå gjør bonden klart til hovedsesongen ved å renske ugress og passe på at Fler ikke blir spist opp av trosten.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00