Torsdag morgen er oppgaven å forske og fundere på trykk, og hvorfor det ikke kommer noe vann i sugerøret hvis du samtidig har et sugerør utenfor koppen.

– Jeg synes det morsomste var da vi lagde vann som eksploderte. Da hadde vi oppi brustabletter i beholdere, og så føyk de rett opp i været. Jeg prøvde det hjemme også, i enda mindre beholdere, og da føk den i hver fall ti meter opp, forteller Henrik Holmlund Hensvold (11) fra Stange.

Dette er andre året han er med på forskerfabrikkens sommerskole på Hamar.

Forskerfabrikken for barn

Siden 2012 har forskerfabrikken arrangert sommerskole for barn på Hamar. I løpet av en uke kan barn fra 5. til 7. trinn på barneskolen delta på en uke med realfags-trening.

– Her kan barna få ha det gøy samtidig som de lærer, og de slipper et lærepress. Vi ønsker å skape interesse og engasjement hos barna, og det trengs ingen forkunnskaper for å bli med, forteller kursleder Barbro Sagmoen.

I løpet av uka har barna fått et steinsett som de har forsket på og funnet ut hva steinene heter, de har laget sugerør-rakett, «eksplodert» vann, laget vulkaner, laget sprettball, laget karameller og så skal de lære om stråling og hvorfor man blir solbrent.

Synes det er kjempegøy

Barna som er med har et fellessvar: De synes det er kjempegøy.

– Jeg synes alt her har vært morsomt. Alt er nytt, og vi lærer masse. Jeg har veldig lyst til å være med igjen neste år, sier Aksel Reistad (10) fra Furnes.

Det samme sier Johannes Jemer Mjelde (12) fra Vang, men han er for gammel neste år.

– Dette er min første, og dessverre min siste gang. Jeg skulle gjerne vært her flere ganger, men siden jeg går i 7. klasse så blir dette min siste gang.

Ikke bare er det gøy, men barna lærer samtidig. Kurset følger skolens læreplan for 5. til 7. trinn i naturfag.

–Jeg har lært om trekanter og pascals trekant, og om steiner, at kalkstein reagerer med syre. Da bruser den, sier Asbjørn Lie (10) fra Stange.

Kurs i hele Norge

I 2017 arrangerer Forskerfabrikken 250 sommerskole-kurs i hele Norge. Neste uke er siste sommerskolen på Hamar, og den har fremdeles noen ledige plasser.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.