I sommer var 17 år gamle Johanna Hellem-Hansen fra Hamar en av mange tusen som gikk pilegrimsferd. Turen var i forbindelse med en praktisk skoleoppgave på Steinerskolen, og Hellem-Hansen valgte å gå ruten fra León til Santiago de Compostela i Spania. På lørdag kom hun hjem fra reisen med 322 kilometer gjort unna på elleve dager. I dag kan hun se tilbake på den beste ferien hun noen gang har hatt, ifølge henne selv.

– Jeg følte meg alltid trygg, forteller hun.

Den lengste distansen hun gjorde unna på én dag var 35 kilometer, og det uten problemer. Med rik og mangfoldig natur og hyggelige folk var det lett å glemme tiden.

– Alt var så fint. Det å gå 30 kilometer om dagen, det å møte så mange hyggelige folk. Og jeg følte meg alltid trygg og så fredfull. Jeg visste ikke hva slags dato det var lenger når jeg gikk, sier Hellem-Hansen med begeistring.

Selv om turen kan høres lang nok ut for mange, er Hellem-Hansen langt ifra ferdig som pilegrim.

– Neste gang vil jeg gå lenger. Kanskje hele ruta fra St. Jean de Pied de Port i Frankrike til Santiago, sier hun.

Hun utnevner Cruz De Ferro som det fineste stedet hun besøkte.

– I Cruz de Ferro var det et stort kors hvor mange legger ned steiner de har tatt med på veien. Mange legger steiner der av hemmelige grunner, sier Hellem-Hansen som selv la ned en stein.

Ikke bare religion

De fleste forbinder kanskje pilegrimsferd med religion, men pilegrimen fra Hamar forteller at de færreste går av religiøse grunner.

– Jeg spurte rundt og fant ut at omtrent en av ti gikk av religiøse eller spirituelle grunner. Andre går for se naturen eller de går for andre som ikke har mulighet selv, sier Hellem-Hansen.

Underveis på ferden kunne man delta på frivillig pilegrimsmesser, hvis man ankom rett sted til rett tid.

Godt tilrettelagt

På budsjettet hadde Hellem-Hansen planlagt 25 euro hver dag. Hun overnattet på pilegrimsherberg hvor man kunne lage mat, vaske klær og få spesielle tilbud som treretters middag til en billig penge. Til tross for gnagsår var dette en tur syttenåringen sent vil glemme.

– Jeg har lært mye om meg selv. Man får mye tid til å tenke. Det setter livet i perspektiv. Og nå vet jeg alt om gnagsår, sier hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.