– Det er så rolig og fredelig her, forteller Fred (62) og kona Marion Wiersema (58). Det nederlandske ekteparet er ute og går langs grusvegen forbi menighetshuset ved Furnes kirke tidlig fredag morgen.

– Vi planlegger ingenting, hver dag er fylt med nye overraskelser, forteller Marion.

De har med seg telt og fiskeutstyr, og begynte ferden fra Eidsvoll. Det spreke paret håper å nå Trondheim innen fire uker, hvor de tilbakelegger 20–25 kilometer daglig. Begge to er lærere hjemme i Nederland, og selv om de anser seg som religiøse, går de pilegrimsleden av andre grunner.

– Man får tid til å tenke og reflektere over hva som er viktig i livet. Sorger forsvinner og man føler seg så nære naturen, forteller de.

Paret har tidligere vandret i både England, Irland og Østerrike, men det er første gang de begir seg ut på tur i Norge.

– Nordmenn er så hyggelige! Bare i går var det en som kom og ga oss jordbær mens vi var ute og gikk! smiler de.

Fra Hamar til Trondheim

Tone Stræte er daglig leder ved Pilgrimssenteret i Hamar for fjerde sesong på rad. På senteret ved Domkirkeodden tilbys informasjon og overnatting for pilegrimer. I år er det 20 år siden pilegrimsleden åpnet.

– Vi ønsker å utvide pilegrimsbegrepet. Bare ca. 20 prosent av dem som går gjør det av religiøse grunner, for andre handler det mer om å finne seg selv, historie, og å komme i kontakt med naturen, forteller hun.

Pilgrimssenteret på Hamar er ett av seks regionale sentre langs leden fra Oslo til Trondheim. Stræte forteller at rundt en tredjedel av pilegrimer begynner sin ferd fra Hamar, og at det vanligvis tar rundt fire uker å gå de 488 kilometerne til Trondheim.

Personlige møter

Omkring halvparten av pilegrimene er tyske, forteller Stræte. Med 2.000 overnattingsdøgn i området i fjor, og med innkjøp av mat, utstyr og opplevelser tatt i betraktning, regner hun med at pilegrimer årlig legger igjen omkring én million kroner i Mjøsregionen.

Senteret mottar jevnlig hilsener fra tidligere besøkende, og Stræte viser stolt fram ett ferskt postkort.

– De personlige møtene er det beste med jobben. Noen av de glemmer jeg aldri, forteller hun.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00