– Det er så rolig og fredelig her, forteller Fred (62) og kona Marion Wiersema (58). Det nederlandske ekteparet er ute og går langs grusvegen forbi menighetshuset ved Furnes kirke tidlig fredag morgen.

– Vi planlegger ingenting, hver dag er fylt med nye overraskelser, forteller Marion.

De har med seg telt og fiskeutstyr, og begynte ferden fra Eidsvoll. Det spreke paret håper å nå Trondheim innen fire uker, hvor de tilbakelegger 20–25 kilometer daglig. Begge to er lærere hjemme i Nederland, og selv om de anser seg som religiøse, går de pilegrimsleden av andre grunner.

– Man får tid til å tenke og reflektere over hva som er viktig i livet. Sorger forsvinner og man føler seg så nære naturen, forteller de.

Paret har tidligere vandret i både England, Irland og Østerrike, men det er første gang de begir seg ut på tur i Norge.

– Nordmenn er så hyggelige! Bare i går var det en som kom og ga oss jordbær mens vi var ute og gikk! smiler de.

Fra Hamar til Trondheim

Tone Stræte er daglig leder ved Pilgrimssenteret i Hamar for fjerde sesong på rad. På senteret ved Domkirkeodden tilbys informasjon og overnatting for pilegrimer. I år er det 20 år siden pilegrimsleden åpnet.

– Vi ønsker å utvide pilegrimsbegrepet. Bare ca. 20 prosent av dem som går gjør det av religiøse grunner, for andre handler det mer om å finne seg selv, historie, og å komme i kontakt med naturen, forteller hun.

Pilgrimssenteret på Hamar er ett av seks regionale sentre langs leden fra Oslo til Trondheim. Stræte forteller at rundt en tredjedel av pilegrimer begynner sin ferd fra Hamar, og at det vanligvis tar rundt fire uker å gå de 488 kilometerne til Trondheim.

Personlige møter

Omkring halvparten av pilegrimene er tyske, forteller Stræte. Med 2.000 overnattingsdøgn i området i fjor, og med innkjøp av mat, utstyr og opplevelser tatt i betraktning, regner hun med at pilegrimer årlig legger igjen omkring én million kroner i Mjøsregionen.

Senteret mottar jevnlig hilsener fra tidligere besøkende, og Stræte viser stolt fram ett ferskt postkort.

– De personlige møtene er det beste med jobben. Noen av de glemmer jeg aldri, forteller hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.