– Når naboen ser meg om sommeren så ser de meg alltid med rumpa i været, sier hobbygartner Toril Støa Karseth, mens hun viser fram sin frodige og mangfoldige hage på Ilseng.

Toril Støa Karseth er en dame med mange talenter, men når sommeren kommer er det hagearbeidet som blir prioritert. Ved innkjørselen har hun en hjemmelaget fontene som står omringet av tujaer i alle fasonger. Innover hagen eskalerer mengden med blomster og fargene på blomstene blir sterkere.

Karseth har en elleve år lang karriere innen musikk. Hun har blant annet delt scene med 70-tallssangeren Gro Anita Schønn og Ole Ivars. I 1967 deltok hun i Melodi Grand Prix med låten «Skitur». I senere tid har hun jobbet som musikklærer på Stange- og Løten musikkskole.

Inne viser hun fram gamle bilder fra sin tid som profesjonell sanger. Hun forteller at spesielt som musikklærer er det godt å komme hjem til en frodig tilværelse i hagen.

– Når du lærer bort fløytespill hele dagen er det godt å komme hjem til hagearbeidet, sier hun.

Rosenes tid

Hagen til Karseth har blomstret for fullt siden april. Nå begynner plantene å føle på høstens frammarsj, men for rosene er det nå tid for å vise sin fulle prakt.

– I slutten av juni og begynnelsen av juli – da er det full blomsterprakt. Nå er det roser og floksen sin tur, sier Karseth.

Vanning er ifølge hobbygartneren den største utfordringen ved å ha så frodig hage. Likevel har hun ingen planer om skaffe hjelpemidler så lenge hun klarer det selv. Etter at hun var på reisefot som musiker i lang tid er ikke fristelsen til å reise bort stor.

– Jeg har jobba i koffert i mange år. Jeg må vanne hver dag, men jeg vil heller være hjemme og vanne enn å reise bort. Jeg har ikke planter for at andre skal vanne dem, forteller Karseth.

– Redd for frosk

Karseth tør ikke tippe hvor mange typer blomster hun har, men hun forteller at Iris er favoritten blant dem alle.

– Kan ikke tenke meg noen blomst som er mer spesiell enn Iris, sier Karseth.

Selv om musikk og hagearbeidet er den beste medisinen for Karseth, legger hun til at det er en ting som gjør at hun kan la ugresset gro.

– Må bare innrømme at det er litt ugress her, for jeg er redd for frosk, sier Karseth.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00