– Alle må ta på plasthansker. Jeg er mer engstelig for at vi smitter ham enn omvendt, sier dyrlege Mads Bertelsen fra København Zoo.

Inne i kårboligen nedenfor dyreparken har studentene hørt på Bertelsen gå gjennom prosedyrene for dagens operasjon. Ute i hagen har de øvd på å blåse bedøvelsespiler med rør, og nå er de på vei ned til dyreparken for å hente den svarte makaken «Tarzan». For å unngå innavl skal han bli sterilisert, og kusinene i buret får en ny alfahann på besøk.

Sommerskole i dyreparken

Målet med feltstudiet er at studentene skal kunne håndtere veterinærmedisinske utfordringer knyttet til ville dyr og dyr i dyreparker. Studenten Mads Bentsen har fått ansvaret for å tre respirasjonsrøret ned i halsen på den bedøvede apekatten.

– Jeg har aldri gjort det på en ape før. Jeg har gjort det et par ganger på små dyr som hunder og katter, så jeg er ganske spent, sier Bentsen.

I tillegg til Bertelsen får elevene god hjelp av veterinærene John James Debenham (fra NMBU og Tangen Dyrepark) og Rolf-Arne Ølberg (fra Dyreparken i Kristiansand.

Det er Debenhams oppgave å skyte bedøvningspilen, og å håndtere apen utenfor buret.

– Den er ikke stort større enn de apene som løper gatelangs i Thailand, men tennene er skikkelig store, som hos en løve. Man går ikke inn med en sprøyte og sier «Vær så god!», sier Debenham.

– Gøy og interessant

Linn Emilie Knutsen og Hedda Aurbakken går begge sisteåret på NMBU Veterinærhøgskole.

– Vi er med på sommerkurset fordi det er gøy og interessant. Vi lærer egentlig veldig lite om tropiske og ville dyr sier Aurbakken.

Men rundt operasjonsbordet har de alle hver sin oppgave.

– Noen skal passe på at han puster riktig, noen skal passe på at han har riktig temperatur, blodtrykk, respirasjon og så videre. Det er alltid risiko med anestesi, men det er kontrollert så godt det går, sier Knutsen.

– Med mennesker er det veldig liten risiko, men ofte er det større risiko med de artene man ikke gjør det så ofte på, sier Aurbakken.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.