Hva skal til for å løfte Hamar sentrum opp til gode, gamle høyder? De siste to ukene har førsteårselevene ved service og samferdsel på Hamar katedralskole arbeidet med å presentere ideer, forslag, ønsker og løsninger for framtidens bykjerne.

Fredag formiddag ble det store prosjektet avsluttet med en felles presentasjon på Bylab i Triangelgården.

Savner butikker og farger

Trekløveret Marie-Chantel Ø. Luka, Hermine Solberg-Hansen og Tuva Johansen serverte en svært imponerende presentasjon som virkelig satte standarden.

De tre har blant annet intervjuet 100 personer for å høre hvilke butikker de savner i sentrum.

– Folk vil ha butikker som selger sko, klær og nisjeprodukter, oppsummerer Solberg-Hansen – og nevner bruktbutikker, musikk- og delikatesseforretninger som konkrete eksempler.

Johansen mener gårdeierne må gjøre en innsats for å friske opp gamle og fargeløse fasader:

– Mange tenker at bygningene framstår som gamle, slitne og kjedelige. Her trengs det maling og dekor, sier hun – og trekker fram et vellykket eksempel:

– Lindex-bygget er nydelig med en moderne glassfasade. Flere av bygningene burde ha sett sånn ut.

Etterlyser busstilbud

Jentene legger til at kollektivtransporten må styrkes dersom folk skal bruke sentrum. Dette gjelder særlig busstilbudet fra små steder utenfor bykjernen.

– Utenom skoleruta har jeg ingen busser fra der jeg bor i Vang. Hvis ikke foreldre kan kjøre, så får jeg ikke vært med på konserter og aktiviteter i byen, sier Luka.

De tre elevene ønsker at framtidens jernbane skal flyttes østover, slik at dagens barriere mellom Koigen og sentrum forsvinner.

– På Koigen bør det være masse boder med rimelig mat og is om sommeren, sier Solberg-Hansen.

For å konkurrere med den stadig økende netthandelen mener jentene at de fysiske butikkene må satse mer på det de er best på, nemlig personlig service og gode kundeopplevelser.

– Gjør som Kai & Mattis!

Også elevene på neste gruppe, Vanja Waldal og Hanna Huuse, etterlyser mye av det samme.

– Byen trenger absolutt ikke flere grå fasader med gitter foran. Vi trenger farger. Kai & Mattis er et godt eksempel på hvordan det kan gjøres, sier de to.

Waldal sier Hamar kan lære av den koselige og langt mer stilrene gågata i Lillehammer.

Alle elevene nevner mer uteservering som viktig krydder Hamar sentrum trenger mer av. Dette bidrar til trivsel og god stemning, særlig om sommeren.

Skryt fra lærerne

Katta-lærerne Lasse Preben Hanssen og Anders Hagen var tydelig imponert der de satt og fulgte med på de stødige presentasjonene. De nikket anerkjennende og klappet i hendene.

– Elevene har fått en «case». De skal finne ut hvordan Hamar sentrum kan klare seg i kampen mot de store kjøpesentrene. Hvordan skal man fylle tomme lokaler, pynte fasadene og skape liv på uteplassene, oppsummerer Hanssen.

Det beste elevprosjektet premieres med middag på Pizzanini.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00