– Den store interessen og de mange gode innspillene er vi veldig glade for, uttaler jernbanedirektør Kirsti Slotsvik i en om handlingsprogrammet for jernbanesektoren 2018–2029.

Hun bedyrer at innspillene og høringsrunden har resultert i noen justeringer av handlingsprogrammet. Det er kommet over 100 høringssvar. Men ifølge VG har direktoratet ikke gjort noen særlige endringer i framdriftsplanen.

– Vi registrerer en utålmodighet med hensyn til at mange mener ting tar for lang tid å gjennomføre, sier jernbanedirektøren.

NHO: Svekket forutsigbarhet

NHO er både overrasket og skuffet over avgjørelsen til Jernbanedirektoratet. Forutsigbarheten for næringslivet blir svekket, ifølge hovedorganisasjonen.

– For det første er det svært uheldig at Jernbanedirektoratet sår tvil om planene for gjennomføring som er lagt i Nasjonal Transportplan (NTP), sier avdelingsdirektør Per Øyvind Langeland i en kommentar til NTB.

– For det andre er det oppsiktsvekkende at Jernbanedirektoratet kun en drøy uke etter høringsfristen fastsetter noe som innebærer utsettelser av Intercity. Det til tross for mange tydelige innspill fra NHO, fylker og andre om viktigheten av å opprettholde framdriften. Høringen fremstår i så måte som en skinnprosess, sier han videre.

Ap og SV reagerer

Jernbanedirektoratets avgjørelse viser at det ikke lenger er Stortinget som bestemmer over jernbaneutbyggingen i Norge, ifølge Arbeiderpartiet.

– Dette er triste nyheter for togpendlerne på Østlandet som i årevis har vært forespeilet et bedre togtilbud. Det er oppsiktsvekkende og viser nok en gang at vi har en jernbane i Norge uten politisk styring. Det er altså ikke Stortinget som bestemmer over jernbaneutbyggingen i Norge lenger, sier Sverre Myrli, partiets samferdselspolitiske talsperson.

SV mener befolkningen på Østlandet er ført bak lyset.

– Byggepress i anleggsbransjen brukes som en unnskyldning for å utsette det viktigste jernbaneprosjektet i Norge. Den typen problemer møter visst nok aldri motorveiene på. En løsning er å prioritere jernbanen foran motorveiene. Regjeringen fører isteden en gammeldags og miljøfiendtlig miljøpolitikk for Østlandet, sier transportpolitisk talsmann Arne Nævra.

Intercity-triangelet

For litt over ett år siden vedtok Stortinget at det skal bygges dobbeltsporet jernbane mellom de sentrale byene på Østlandet innen 2024.

Bane Nor har konkludert med at dette er urealistisk, og Jernbanedirektoratet så ingen grunn til å overprøve denne vurderingen da forslaget ble sendt på høring i april i år. Forslaget innebar utsettelse av dobbeltspor til Fredrikstad med tre år, Hamar med to år og Hønefoss med fire år.

Det er Samferdselsdepartementet og regjeringen som tar den endelige avgjørelsen i saken, men trolig blir det ingen store endringer fra det Jernbanedirektoratet har gått inn for.

(©NTB)


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.