• FOTO: Trond Lillebo

De siste dagene har kundene måttet venne seg til de grå betongblokkene som nylig ble satt opp utenfor inngangene til Maxi i Hamar.

Vi tok en prat med senterleder Christopher Castberg for å høre hva som er bakgrunnen for tiltaket:

– Er dette gjort for å forhindre terror og ran med bruk av kjøretøy?

– Vi har et ufravikelig prinsipp om at sikkerheten til våre kunder kommer først. Derfor har Steen & Strøm besluttet å innføre betongbarriere som en del av det internasjonale eierselskapet Klépierres sikkerhetsstandard ved kjøpesentre over hele Europa. Bakgrunnen er den økende terrortrusselen i Europa, der plasser som samler store menneskemengder er spesielt utsatt, sier Castberg.

Ingen konkrete trusler

Betongbarrieren innføres i form av tunge steinblokker som forhindrer kjøretøy fra å nærme seg sentrenes inngangspartier. Sikkerhetstiltakene bygger på vurderinger gjennomført i hele Europa.

– Har dere mottatt noen konkrete tips eller trusler?

– Det er ingen spesifikk norsk eller skandinavisk vurdering som ligger bak. Klépierre og Steen & Strøm implementerer dette som en europeisk standard.

– Er dette en permanent løsning?

– Nei, betongblokkene som nå er utplassert på våre kjøpesentre, er midlertidige løsninger. En permanent løsning som er mer estetisk og visuelt penere vil komme på plass til neste år.

– Hvordan reagerer kundene?

– Tilbakemeldingene har vært varierte. Noen synes betongblokkene er lite pene, mens andre synes det er positivt vi tar sikkerhet på alvor, sier Castberg.

Vurderer sikring i sentrum

Hamars politistasjonssjef Bjørn Lier sier følgende:

– I den senere tid har det blitt mer aktuelt å hindre kjøretøy i å komme inn på områder der det oppholder seg mange mennesker. Innkjøringshinder er noe som kjøpesentre har brukt i flere år. Det har da primært vært for å hindre bruk av kjøretøy som kjører gjennom inngangsdører.

Sammen med kommunen vil politiet se på mulighetene for sikring av også gågata og torgene i sentrum.

Lier forteller at politiet også har jevnlig dialog med blant annet kjøpesentrene, samt i forbindelse med store arrangementer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.