– Jeg husker godt det som skjedde under innspillingen. Medaas, som var lensmann, jaget Hermansen mens han skjøt med en hagle i været. Arve Opsahl (Egon) sto på ferja og løftet armene i været da han hørte skuddene. Han trodde han skulle bli arrestert, men bilen kjørte gjennom ferja og i Mjøsa, sier Knut Bohwim (86) til HA.

HA "breaket" saken om at dykkere hadde funnet bilen på Mjøsas bunn. Den saken har tatt helt av på nettet og har godt over 100.000 sidevisninger. Les saken her.

Han har regissert 12 av 14 Olsenbanden-filmer, og regnes som Olsenbandens far i Norge. Han forteller at scenene på Mengshol var de aller siste opptakene til filmen.

– At bilen kjørte ut i Mjøsa var det siste opptaket. Vi heiv oss rett til Oslo for å ha avslutningsfest, minnes Bohwim.

Alt stemmer

Mandag skrev HA om at bilen som ble kjørt gjennom ferja på Mengshol og ut i Mjøsa i den aller første Olsenbanden-filmen, i 1969, trolig er funnet på Mjøsas bunn.

Her kan du se dykkervideoen som viser bilen som ligger på bunnen.

Det har Bohwim fått med seg, og han tror det er riktig bil.

– Det virker som det er den bilen. Det var en Opel Kaptein, sier han.

Og ganske riktig er det en Opel Kaptein som er funnet i Mjøsa av dykkerne Christer Norli Svenningsen og Geir-Inge Fjeld Jacobsen. På bilder av bakdelen på bilen synes registreringsnummer B86316 godt.

– I filmen satte vi på skiltet med POL 178 foran, men det er nok ikke sikkert vi gjorde det bak, siden vi filmet den mest forfra. Men var motorrommet på den åpent? Panseret gikk nemlig opp i det bilen kjørte i Mjøsa, sier Bohwim.

HA ringer Svenningsen for å spørre.

– Motorrommet var åpent, ja. Det lå noe i nærheten som kanskje kan være deler av panseret, sier Svenningsen.

Oppdaget tabbe

Regissør Bohwim, som har hatt deler av oppveksten sin på folkeskole i Hamar, forteller at mange har lurt på hva som skjedde med bilen på Mengshol.

– Vi fikk tillatelse til å la bilen ligge, så det ble ikke gjort noe mer med den, sier han.

Men én tabbe ble gjort da bilen ble kjørt ut i Mjøsa med en dukke i førersetet.

– Da bilen var i lufta så jeg at dukken fortsatt hadde på seg en skreddersydd dress til flere tusen kroner. Den kunne vi jo ha tatt av først, så det var litt ergerlig, humrer Bohwim.

1955-modell

HA skrev også om innspillingen 16. juni 1969, under tittelen «Olsen-banden» på Nes i går.

«Team-Film etterlot bilen på 70 meters dyp», sto det i artikkelen.

Gjennom Statens vegvesen har HA fått tilgang på registreringskortet til bilen. Registreringsnummeret, B86316, tilhører ganske riktig en Opel Kapitan 1955-modell.

Den skiftet eier i august 1968, og det ser ut til at den er meldt avskiltet i juli 1969. Siden er det ingen registreringer på den.

Dermed tyder alt på at det er bilen fra Olsenbanden-filmen som er funnet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.