Formannskapet gikk onsdag utenfor de innkomne forslagene, og vedtok å tildele årets Hamar-pris til pensjonert statsarkivar og historiker Per-Øivind Sandberg (74).

Formannskapet har full anledning til å gjøre det, og de samlet seg bak Sandberg som prisvinner i år.

– Mange trodde at han allerede har fått prisen, men det har han ikke. Sandberg er en stor formidler av Hamars historie. Det gjorde han både som statsarkivar, og nå som engasjert pensjonist. Hans historiefortelling bidrar til å bygge stolthet og identitet i Hamar-samfunnet, sier ordfører Einar Busterud.

Overrasket

Sandberg selv ble meget overrasket over ordførerens telefon onsdag formiddag.

– Dette var utrolig hyggelig. Det er hyggelig å bli satt pris på for det man gjør og det man har gjort. Jeg har forsøkt å bidra i 40 år, og synes anerkjennelsen er veldig hyggelig, sier Sandberg til HA.

Som pensjonist holder han ofte foredrag om ulike historiske emner. De spenner fra Åker gård til bryggerihistorie og jernbane, for å nevne noe. Etter at han gikk av som statsarkivar, har han hovedsakelig konsentrert seg om historiske temaer med utspring i Hamar og Hedmarken.

– Jeg hadde tre foredrag senest i forrige uke, så jeg holder på så lenge jeg greier, sier Sandberg, som også er litt av et orakel og hjelper til så godt han kan når folk ringer med historiske spørsmål om Hamars historie.

Hele begrunnelsen

Den fulle og hele begrunnelsen lyder slik: «Både som statsarkivar og privatperson har Per-Øivind Sandberg gjort et uvurderlig arbeid for å dokumentere og formidle Hamars og regionens historie, identitet og mangfold. Dette har han gjort med særdeles stor formidlingsglede, evne og en umiskjennelig kjærlighet til byen og området. Per Øyvind Sandberg er en fremragende faghistoriker som evner å formidle kompliserte historiske sammenhenger på en måte alle kan forstå. Dette har bidratt til at han etter som årene har gått, selv har blitt en del av fortellingen han formidler, en del av Hamars historie og identitet.»

Ordføreren sier at det vil bli overrekkelse av prisen enten i tilknytning til et kulturarrangement, eller på det siste kommunestyremøtet før jul. Prisen består av 20.000 kroner og en karikaturtegning av HAs tegner Oddmund Mikkelsen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00