Det helt ekstraordinære med byggesaken er at Øyungen Sæterlag i Ringsaker iverksatte den ulovlige byggingen i samarbeid med Ringsaker kommune.

Det er Ringsaker kommune som betaler hele gildet på gjenoppbyggingen, og som også har engasjert snekkerne til byggearbeidet.

Neste onsdag vil rådmannen gi planutvalget en orientering om den saken etter at Odd-Amund Lundberg (Sp) har bedt om en forklaring.

BEKLAGER I ETTERTID

– Vi skulle nok ha stoppet opp da vi så hvor dårlig forfatning hytta var i. Det må vi i etterpåklokskapens tegn erkjenne, sier Per Dobloug i Øyungen Sæterlag.

Sæterlaget har redegjort for byggearbeidene i et eget skriv til kommunens kart- og byggesaksavdeling.

Der forklarer de at veggene hadde store råteskader og at hytta ikke hadde hjørnestolper som bandt veggene sammen. Det ble oppdaget da takplater, bordtak og takstoler var fjernet.

«I ettertid beklager dugnadslaget at man ikke stoppet arbeidet og avklarte situasjonen med Ringsaker kommune», skriver superlaget i redegjørelsen.

Etter at den ulovlige byggingen ble oppdaget har det vært stopp i arbeidene.

HYRET AV KOMMUNEN

Riving av hytta ble utført av dugnadslag fra både Øyungen Sæterlag og Ringsaker kommune.

Selve byggearbeidene er det snekkere engasjert av kulturetaten i Ringsaker kommune som har utført.

Det bekrefter prosjektleder Morten Trosvik.

– Vi hadde fått tillatelse til å gjøre mye med hytta og det var sendt inn tegninger, sier Trosvik.

Per Dobloug sier at hytta som er ulovlig oppført er like stor som den gamle gjeterhytta.

– Den står også på samme sted, sier Dobloug.

15 ÅRS LEIEAVTALE

Ringsaker kommune betaler hele kostnaden på byggearbeidene.

Til gjengjeld får kommunen disponere gjeterhytta gratis i 15 år. I avtalen har kommunen rett å forlenge den med ytterligere 10 år.

– Vi har en inngått en langsiktig avtale med seterlaget. Gjeterhytta vil være et turmål for våre tilrettelagte grupper. Det er grunnen til at vi gjør dette, forklarer Morten Trosvik.

Øyungen Sæterlag skal på sin side sørge for forsikring og framtidig vedlikehold hytta.

Må søke på nytt

Øyungen Sæterlag må gjennom en ny byggesøknad for eventuelt å få beholde den ulovlige hytta.

Kart- og byggesakssjef Atle Ruud i Ringsaker kommune ønsker å være forsiktig med sine uttalelser før planutvalget blir orientert om den særs spesielle byggesaken.

Det som er helt sikkert er at gjenoppbyggingen av gjeterhytta må behandles i en ny byggesøknad.

Det har Øyungen Sæterlag allerede fått beskjed om.

– Vi betrakter dette som en annen sak nå enn den opprinnelig tillatelsen om ombygging av gjeterhytta.

Den er nå å betrakte som en ny byggesak. Når vi får søknaden skal den sendes ut på høring til regionale myndigheter, sier Atle Ruud.

– Hva tenker du om at kommunen har engasjert snekkerne?

– Vi forholder oss til dette kun som en byggesak, sier Ruud.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.