Sportsfiskere i Brumunddal og omegn rusler rastløse og urolige på elvestien mellom bysentrum og Sveum. Flere 30 tonn tunge gravemaskiner med enorme skuffer gafler i seg meter på meter av elvebunn og elvebredd. Viktige biotoper blir ødelagt – kanskje for alltid.

Sinnet bygger seg opp i sportsfiskerne. Kan ikke flommen bare komme og skylle maskinene på land. Når vi får tenkt oss om, er det best for alle at maskinene får gjort jobben ferdig. Kanskje blir de steinlagte elvebreddene pene å se på.

Men hva hjelper det hvis fisk og annet liv i elva er utryddet for en kortere eller lengre periode?

Norges verste?

Brumunda er ikke lenger Norges beste ørretelv. Akkurat nå er den sannsynligvis den verste.

Sommeren 2007 ble det fisket tre tonn med ørret i elva. Folk kom langveisfra for å prøve fiskelykken.

Ringsaker kommune driver – med støtte fra Norges Vassdrags og Energivesen (NVE) og med regionale myndigheters velsignelse – flomsikring av elvestrekningen mellom jernbanebrua og Sveum.

I hele vinter har gravemaskiner og dumpere kjørt, gravd og revet opp noen av de beste fiskeplassene du kan tenke deg i bynære strøk. I ly av variert kantvegetasjon vandrer kilosfisk fra Mjøsa opp i Brumunda for å gyte hver sommer. Det er ikke uvanlig å få en trekilosørret på kroken.

Alt er borte

I ly av de samme trærne har ørretfiskerne stått og ventet på et lykkelig øyeblikk. I Nilsenhølen, i Grønvoldhølen, ved jernbanebrua og ved bybrua. Min favoritt var den djupe fine kanthølen ved Gudahl – midt i sentrum. Alt er borte. Samtlige trær på elvebredden er feid ned. Hølene er jevnet ut. Hver eneste stein er flyttet på. De oppkonstruerte nye elvebreddene er så steinlagte, bratte og glatte at man må ha klatreutstyr for å komme ned til elva.

Fiskeentusiast Arve Narud var intervjuet i HA, og han beskriver gravingen i elva som hærverk og en tragedie. Mange er enige med ham.

De samme myndighetene som nekter folk et nødvendig ærend på snøscooter i fjellet, kan selv ta seg til rette i sårbar natur med grov redskap.

Det er flere år siden Ringsaker kommune startet flomsikringen av Brumunda. Vi trodde arbeidet var unnagjort med suksessfullt resultat i 2014.

Må gjøre opp igjen

Men jobben må gjøres på nytt. Teknisk sjef i Ringsaker kommune mener elva har gravd seg dypere de siste årene og lekker vann til omgivelsene.

Kanskje forklaringen på at elvevannet tar nye veier kan være gravearbeidene og flomsikringen som ble gjort i 2014? Fylkeskommunen har stilt kritiske spørsmål og tydelige krav. Vi forutsetter at miljøvernmyndigheten også følger opp kravene og det arbeidet som er gjort.

Flomsikringen vil nok fungere, men det er grunn til å bekymre seg over harren og ørretens gyteforhold de neste årene.

Beskytte bebyggelsen

Klimaet er i endring og det medfører mer nedbør og hyppigere flommer. Følgene av dette har rammet tettstedet Kvam i Gudbrandsdalen to ganger.

Bygninger ble tatt av flomstor elv og familier måtte flytte fra husene sine. Slik sett er det forståelig at norske kommuner har fått strengere krav til flomsikring og det er det vi ser utspille seg i Brumunda denne vinteren og våren.

Byen og bebyggelsen skal beskyttes mot en eventuell 200-årsflom. Men det er likevel grunn til å spørre hvorfor ikke flomsikringen ble gjort grundigere i 2014 da anleggsmaskinen første gang invaderte elva fra Mjøsa og helt opp til Sveum.

Hvem er hørt?

Det er også grunn til å spørre hvorfor ikke Brumunddal & Omegn Sportsfiskerforening er tatt med på råd i denne saken.

Det begynner å haste med å bli ferdig med gravearbeidet på den to kilometer lange elvestrekningen. Snart smelter snøen i fjellet og i april vil Brumunda gå flomstor. Det vil være umulig å arbeide i elva. Det kan skandaløst nok bety enda en høst og vinter med graving i Brumunda.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.