Flere partier, blant annet Hamar Venstre, gikk til valg på å gjenopprette ungdomskontakten.

Den ble lagt ned i Hamar i 2012. Halvveis i kommunestyreperioden er utredningen om etablering av en ny ungdomskontakt, under navnet utekontakt, ferdig.

Unge med narkotika

I helga ble flere ungdommer i Hamar pågrepet av politiet i besittelse av narkotika. Både politiet og SLT-koordinator Trond Grue i Hamar kommune mener det viser at det er behov for en oppsøkende tjeneste som er aktiv utenfor vanlig kontortid.

– Vi kjenner til noen plasser i byen hvor det er miljøer vi gjerne skulle ha vært tettere på. Vi er glad for at det nå ser ut til at det er politisk vilje til å lage en ny utekontakt, sier Grue.

En av disse plassene er Koigen, hvor kommunen og politiet gjerne skulle hatt mer voksen tilstedeværelse.

Seks årsverk

I utredningen som er laget av den politiske komiteen for kultur og oppvekst, går det fram at sammenlignbare kommuner har rundt seks årsverk i en slik tjeneste.

Så langt er det lagt inn ett nytt årsverk til en ny utekontakt. Om det eventuelt vil bli omdisponert årsverk for å bemanne opp en ny utekontakt, kan ikke rådmann Bjørn Gudbjørgsrud svare på nå.

– Vi jobber med en helhet i budsjettet. Familieveileder, ungdomskontakt med mer må ses i en sammenheng, sier Gudbjørgsrud.

Større aldersgruppe

Den nye utekontakten får et bredere nedslagsfelt enn den gamle ungdomskontakten, i og med at tjenesten er tenkt rettet mot unge i alderen fra 13 til 25 år.

Erling Behrens (Frp) er saksordfører for utekontakten i komiteen.

– Tilsvarende kommuner har seks årsverk i en slik tjeneste, men vi må se på hva som er mulig å få til. Ting endrer seg raskt, og ressursene må styres dit hvor det er størst behov. I dag har Koigen ikke nok voksenkontroll, og det er en viktig arena for en utekontakt, påpeker Behrens.

En ny utekontakt må også være tilgjengelig via sosiale medier, mener oppvekstkomiteen.

POLITIET: ET BEHOV

Politiet mener det avgjort er et behov for en utekontakttjeneste i Hamar for å forebygge kriminalitet og ha bedre oversikt over miljøene.

Arne Wiggo Rognås ved forebyggende enhet ved Hamar politistasjon ønsker en ny utekontakttjeneste i kommunal regi velkommen. 

– Hamar er en fin by hvor kommunen har laget mange flotte areaner for barn og unge. For å unngå uønsket risikoatferd og ukulturer, er vi avhengig av utekontakter som kan moderere uønsket virksomhet og atferd. De vil også bli kjent med ungdommene og dermed kunne veilede og hjelpe de som trenger det. En utekontakttjeneste vil bli en svært viktig samarbeidspartner for politiet i det forebyggende arbeidet, sier Rognås. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.