• NYSNØ: Ti centimeter snø falt i natt og i morgentimene på Sjusjøen, og løypekjører Gossner Joachim fra Tyskland måtte frem med snøskuffa på skistadion på Natrudstilen. FOTO: THOMAS TOLFSEN-STRANDBY
  • ARKITEKTEN: Løypeansvarlig Johannes Haukåssveen kjører de første skisporene på årets snø fra Elgåsen til Nordsæter i kveld, og forventer å ha 25 kilometer preparerte løyper i løpet av onsdag. FOTO: THOMAS TOLFSEN-STRANDBY
  • GODE FORHOLD: Du trodde det kanskje ikke, men også britene går på ski. Koen Jasper er lagkaptein for 1. Battalion REMEs kombinerte skiskytter- og langrennslag, som skal trene på Sjusjøen frem mot det britiske forsvarets mesterskap i tyske Ruhpolding i januar. FOTO: THOMAS TOLFSEN-STRANDBY

Ti centimeter nysnø har dalt ned på Sjusjøen natt til i dag og i morgentimene, og det er forventet ytterligere ti centimeter mot kvelden.

Se videoen øverst i saken.

Vinterens ankomst betyr at løypeansvarlig Johannes Haukåssveen for alvor har begynt å fyre opp løypemaskinene.

– I dag er jeg glad for at sola ikke skinner og snøen laver ned, humrer Haukåssveen, som vil kjøre de første løypene på natursnø i kveld. 

fra elgåsen til nordsæter

Kraftig regn preget Sjusjøen mandag, men dalende temperatur førte utover kvelden til at langstøvler kunne byttes ut med skistøvler. Ifølge Meteorologisk institutt vil temperaturen i dagene framover falle ytterligere, og det kan bli ned mot ti minusgrader på natta.

Dermed er det ingen fare for snøen og skiføret med det første.

– Det er gode forhold for både langrenn og skiskyting her nå, forteller Haukåssveen, som kunne åpne de første sløyfene 1. oktober takket være det avanserte snøproduksjonsanlegget og snø lagret under duk og flis fra i fjor.

Men nå kan du altså få årets vare under skiene.

– Det er forholdsvis tidlig sesongstart på ordentlig snø. Vi kjører løyper fra Elgåsen til Nordsætra på natursnø i kveld, sier Haukåssveen, som i løpet av morgendagen regner med å ha om lag tjuefem kilometer preparerte løyper.

selv britene er på plass

Og med slike forhold, er det mange landslag, private lag og skiklubber som allerede er på plass eller er i anmarsj på Sjusjøen.

Selv den britiske hæren er representert i kondomdress.

– Det er første gangen i år vi er på ski, og det er godt. Løypene er perfekte, sier Koen Jasper fra 1. Battalion REMEs kombinerte skiskytter- og langrennslag.

Lagkapteinen og resten av gutta forbereder seg til det britiske forsvarets mesterskap i tyske Ruhpolding i januar, og skal i hele perioden frem mot mesterskapet oppholde seg på Sjusjøen.

– Det er tredje vinteren jeg her her. Vi kommer hit fordi snøen i alpene er ustabil. Her er det både flotte fasiliteter og gode forhold, sier Jasper.

mer snø til helga

I følge vakthavende meterolog Vibeke Thyness ved Meterologisk institutt, vil snøværet gi seg i kveld, og tørt og kaldt vær vil sikre skiføret i dagene fremover.

I natt kan det også blåse opp på fjellet og bli vind på opp til tolv sekundmeter.

– Man kan nok få kjenne på nordavinden i kveld og i natt, men det vil være store variasjoner i hvor det blåser, sier Thyness.

Mot helga er det ventet mer snø, og da vil nok også snøgrensa krype nedover.

- Snøen er trygg ut neste uke. Det er muligheter for påfyll til helga, og med lavere temperatur, blir det nok også snø i lavereliggende strøk, sier Thyness.

Alpinanlegget på Sjusjøen skisenter er forøvrig forventet å åpne 19. november, og helga før avholdes sesongstart for skiskytterne på skistadion i Natrudstilen. 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00