Bygdekinoens premiere i Løten onsdag rettet seg nettopp mot fem år gamle Selma Torgersen Tønjum og hennes jevnaldrende. «Gråtass redder gården» sto på plakaten som første film denne aller første kinokvelden. Selma, som nok hadde pyntet seg litt for anledningen, og lillebror Aksel stilte med medbrakt popkorn i brødposer og smurfepastiller, klare for å kose seg med film på stort lerret.

– Jeg har vært på kino før, men ikke her. Det er moro å se film, synes Selma.

overrasket over oppmøtet

Mamma Silje Bjørgan Torgersen sier hun synes det er fint at det vises film i Løten igjen, selv om det bare blir én kveld i måneden.

– Det er fint for lokalsamfunnet at det skjer litt, og det er bra at folk stiller opp, sa hun før trioen forsvant inn i kinosalens mørke, sammen med rundt 170 andre.

For faktisk var det overraskende godt med folk i den 250 seter store salen. 170 var mer enn kultursjef Bente Hagen hadde turt å håpe på. Premieren ble feiret med saltstenger og champagnebrus, som ungdomskontakten og hennes hjelpere hadde ordnet i stand.

Senere onsdag kveld ble «Fast & Furious 8» vist, for Bygdekinoen skal by på filmer både for barn, og for dem som er litt eldre. Onsdag 24. mai er neste dato Bygdekinoen kommer til Løten.

KJØRTE PÅ MED UTSTILLING

Det er Bjørn Vidar Linholt som har tatt initiativet til å få kino til Løten igjen. Han henvendelser til kommunen førte til slutt fram. Linholt har opprettet Facebook-gruppen Løten kinos venner, som i løpet av den siste uken har fått 1.400 medlemmer.

– Jeg tipper det er 30 år siden forrige gang det var fast kino her, sier Linholt, et anslag HA verken har klart å bekrefte eller avkrefte.

Og da Gråtass og bilfilmen først skulle vises, foreslo han like godt å ha en liten bilutstilling utenfor Tingberg i samme slengen. Så der sto Linholt og karene i Oljesvætten med både Gråtass og noen andre artige biler, til glede for barna.

Nå har kommunen fått i stand en avtale med Bygdekinoen, så én gang i måneden framover kommer Bygdekinoen til Løten og rigger opp utstyret sitt.

– Bygdekinoen var her og så, og de syntes lokalene var kjempefine. En gang i måneden kommer de, med alt av utstyr, forteller Bente Hagen, virksomhetsleder kultur, informasjon og service i Løten kommune.

Kinodatoene tilpasses ut fra når salen er ledig, for i Løten kino er det leietakere nesten daglig. De skal ikke måtte vike for Bygdekinoen.

AMBISJONER OM Å GÅ I NULL

Kommunen har ikke bundet seg for noen periode, så de vil se an hvor populært kinotilbudet er. Hagen forteller at å få til filmvisninger igjen jevnlig har vært oppe som tema, men at et konkret ønske fra en innbygger, sendt til kommunen på Facebook, fikk fart på sakene.

Filmvisningene er ikke noe kommunen skal bruke særlig mye penger på. 1.500 kroner gangen koster det å få Bygdekinoen til å komme. Og selges det mange nok billetter til den 270 seter store salen, får kommunen en andel av overskuddet.

– Vi har ikke planer om å tjene noe på dette, men vi ambisjoner om å gå i null, sier Hagen.

Bygdekinoen trenger bærehjelp og noen til å ta seg av billettsalg. I tillegg pønsker kulturavdelingen på en kinokiosk. Dette skal de ordne internt i kulturavdelingen, gjerne i samarbeid med noen frivillige.

OPPSØKENDE VIRKSOMHET

Hver gang Bygdekinoen besøker Løten, skal det vises to filmer: en for barn og en for ungdom eller voksne. 26. april står «Gråtass redder gården» og «Fast & Furious 8» på programmet, filmer som har premiere tidligere i april.

– Det er kort veg både til Hamar og Elverum, men hit kan ungene sykle. Det er mye lettere tilgjengelig.

– Så er det kanskje ikke den beste tida for kino nå, men blir det bra med folk 26. april og 28. mai, har jeg veldig stor tro på høsten, sier Hagen.

Den omreisende Bygdekinoen har som mål å gi et kulturtilbud til folk der de bor, og særlig til barn og ungdom. Også Espa, Moelv, Tingnes og Næroset står på Bygdekinoens reiserute på Hedmarken.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.