• GLADE DAGER: Hjor­ten i Nord­byg­da le­ver lyk­ke­lig uvi­ten­de om hva som ven­ter. Hjorte­kjøtt er po­pu­lær fest­mat på nors­ke mid­dags­bord. FOTO: Chris­ti­an E. Berg­heim

Vi befinner oss i Nordbygda, omtrent en kilometer rett nord for Myklegard. En enorm haug med gulrøtter langs Heimdalsvegen gjør det klart at vi er på rett sted.

Mellom dyrefôr og traktorer møter vi Jan Steinar Marken, som driver oppdrettsselskapet sammen med kona Ragnhild Krogstie. Marken forteller om gode tider i kjøttbransjen.

– Det går veldig bra. Vi klarer ikke skaffe nok kjøtt til å dekke etterspørselen, sier han.

Marken og kona har for tiden 170 hjort gående fritt rundt på den store eiendommen. I løpet av et vanlig år slaktes rundt 60 dyr og selges som mat til privatkunder over hele Østlandet.

– Det er vanlig norsk hjort, som også finnes vilt ute i naturen her. Vi får stadig vekk besøk av ivrige villbukker som skal snuse på hunndyrene våre, smiler han.

Slakter dyrene selv

Fram til nå har oppdretterne vært avhengige av ekstern hjelp for å slakte dyr og foredle kjøttet, men det skal det nå bli slutt på. De siste månedene har et splitter nytt slakteribygg tatt form på eiendommen. Nå gjenstår bare siste finpuss før det nye tilskuddet kan tas i bruk.

– Nybygget sto klart til jul. Jeg må bare vaske gulvet og legge et lag med epoksy, og så er det ferdig, sier Marken.

Selve bygningen har kostet 4,5 millioner kroner. I tillegg kommer utstyr og interiør for rundt en halv million.

– Pluss moms, presiserer Marken – som er sikker på at investeringene vil lønne seg på sikt.

– Målet er å øke kapasiteten og tjene inn utgiftene, sier han.

Vurderer ansettelser

Hjortebonden gir HA en kort omvisning inne i det nye lokalet som ennå ikke er helt ferdig. Ved siden av den hvite og sterile slaktehallen finner vi et stort kjøkken med mulighet for foredling av kjøttprodukter fra hjort og elg.

– Vi regner med å bli helt ferdige og få godkjenning av Mattilsynet i løpet av januar, sier han.

På grunn av etterspørselen har Marken kjøpt 100 dyr som ligger frosset ned på Vestlandet. Når nybygget er offisielt innviet blir skrottene fraktet til Løten for foredling og salg. Kanskje blir det også flere ansatte etter hvert.

– Vi må nok ha flere folk til å hjelpe til, men først får vi se hvordan det går i starten, sier han.

Nå som høysesongen er over satser Marken på noen litt roligere måneder.

– Det er mest travelt mellom september og jul. Da skal «alle» ha indrefilet og biff, avslutter han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.