• Demenskoordinator: Guro Brenden i Løten kommune holder foredrag om hvordan en kan møte personer med demens. FOTO: ØRJAN BRENDLØKKEN

– Det nytter ikke å konfrontere en person med demens. Den diskusjonen vil du alltid tape, sier Guro Brenden til de ni oppvakte brannfolkene og feiersvennene, som har tatt turen til Løten denne tirsdagen. De ønsker å lære om hvordan de kan håndtere mennesker med demens.

kurset drosjesjåfører

Guro Brenden og Inger Ruud Veflingstad har nå kurset over 100 personer i Løten i hvordan de skal forholde seg til mennesker med demens. 113 er det nøyaktige tallet, ifølge Brenden selv.

– Vi begynte med drosjesjåfører, butikk- og bankansatte, fordi de yrkesgruppene ofte har kontakt med mennesker med demenssykdom, forteller Brenden.

Målet er ifølge henne å utdanne så mange mennesker som mulig, innen alle samfunnslag og yrkesgrupper.

– Vi er kjent med at det andre steder i landet har vært en utfordring å få til et samarbeid mellom demensteam og brannvesen i kommunene, på grunn av taushetsplikten. Så vi setter pris på å bli invitert hit til Løten, sier branninspektør Terje Bjørnstad.

Flere av kursdeltakerne har tidligere hatt erfaringer med hjemmebesøk hos personer med demens, og det har medført utfordringer.

– Jeg kan huske en inspeksjon jeg hadde en gang, der jeg følte at personen jeg besøkte rett og slett var en fare for seg selv, forteller feiersvenn Rune Lersveen.

Viktig å ta seg god tid

Det er dette med eldre hjemmeboende som ofte kan være en utfordring, spesielt hvis personen også har en demenssykdom.

– Demensteamet i kommunen har ansvar for å kartlegge sikkerheten i hjemmet, og å danne oss et bilde av hvilke tiltak som kan gjøre hverdagen mer trygg for personen. Små og enkle tiltak kan hjelpe stort, som å installere en komfyrvakt, eller å legge en pleksiglassplate under stolen dersom personen røyker, forteller Brenden.

Hun sier det er viktig å ta seg god tid når en snakker med en person med demens.

– De blir veldig vare for lyder, og mister fort fokus. Luktesansen kan også forsvinne, legger Brenden til som en liten apropos siden det er brannfolk som er på besøk.

James Mercer er forebyggende avdelingsleder i brannvesenet, og kan fortelle at rundt 60 personer i året omkommer i brann, og at 75 prosent av disse er i en risikoutsatt gruppe som inkluderer eldre hjemmeboende.

80 til 90 prosent av disse omkommer i sitt eget hjem. Sjansen for å omkomme i en brann er femdoblet for de over 70 år.

– De fleste branner starter i kjøkkenet, sier Mercer.

Han ser viktigheten av å ha et samarbeid med demensteamet i kommunen, slik at denne typen dødsbranner kan forebygges i framtiden.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.