Produksjon av varer og tjenester er et av fagene ungdomsskoleelevene i Løten kan velge. I høst startet de elevbedrifter i regi av Ungt entreprenørskap. Med bare 500 kroner i startkapital er det imponerende hva de har fått til.

Les også: Ungdomsbedriftene mener alvor

– Vi bestemte oss for å lage leppepomade. Vi søkte litt på nettet og fant en oppskrift. Vi trengte noen prøverunder før vi fant ut hvordan vi skulle lage det, men til slutt ble det bra, sier Dina Søbakken.

Sammen med gruppen sin kjøpte hun bokser til å ha leppepomaden i. Med bivoks fra en birøkter på Ådalsbruk har ungdomsbedriften nå egenhendig produsert rundt 50 leppepomader i rødt, gult og grønt på skolens kjøkken. Torsdag, skal de ikke-bereiste leppepomadene selges på elevbedriftenes messe på ungdomsskolen, sammen med varer en rekke andre unge gründere står bak.

en artig erfaring

Mats Grande Kroken og Emil Løvås Hagavei i ungdomsbedriften Refresh har laget T-skjorter med trykk. En annen gruppe har fått trykt opp hettegensere. En guttegruppe har laget duftlys, noen har importert trådløse ladestasjoner, noen har mobilhotell til salgs, og noen prøver å gjøre butikk på å selge fotografier fra Løten. Andre ungdomsbedrifter har utført tjenester som plenklipping.

Elevene har jobbet med ungdomsbedriftene i valgfaget produksjon av varer og tjenester to timer i uka året igjennom. Undervegs har de fått hjelp av Ungt entreprenørskap.

– Vi startet med å skrive ned alt som poppa opp i hodene våre, så stemte vi på hva vi ville gjøre, forteller Emil.

– Hvordan har det vært å jobbe med ungdomsbedriftene?

– Det har vært artig. Det var spennende å se om det ville funke, og det er gøy å se at det funker, sier Dina.

EKSTRAKAPITAL PÅ KAKESALG

For Mats, Emil og de andre t-skjorteselgerne ble 500 kroner litt snaut for å få realisert t-skjorteprosjektet, så de dro til med kakesalg for å skaffe seg litt ekstra å rutte med. Nå har de 50 skjorter som skal selges.

– Du får en mestringsfølelse når du får det til, sier Emil, og legger til at han håper at mange tropper opp og titter på produktene han og de andre har laget.

Under torsdagens messe messe blir det også salg av kaffe og kaker. Overskuddet av salget av produkter får ungdommene selv beholde, etter at startlånet på 500 kroner er betalt tilbake til banken.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.