Tidligere i år stilte kommunestyrerepresentant Oddbjørn Kleppen (Sp) spørsmål om hvor mye Løten kommune vil spare på å kutte hjemmehjelpstilbudet til eldre i Løten fra hver 14. dag til én gang i måneden. Svaret han fikk, var at dette ikke lar seg tallfeste.

Kleppen er forundret over at det ikke er mulig å beregne virkningen av en slik endring før det fattes et vedtak, noe han tok opp i kommunestyret onsdag.

1,65 millioner for mye

Virksomhetsområde hjemmebasert omsorg i Løten hadde i fjor et merforbruk på 1,65 millioner kroner. I februar vedtok kommunestyret å bevilge én million ekstra i 2018. Dette skal sikre et forsvarlig tjenestetilbud, men fortsatt kreves en reduksjon i størrelsesorden 650.000 kroner.

Omtrent samtidig som dette ble besluttet, kunne Løten kommune presentere et mindreforbruk på 27 millioner i 2017.

- I HA 7. mars redegjør vår rådmann noe for kommunens økonomi, og argumenterer for at man må ha et visst overskudd for å tåle investeringer. Jeg innser realitetene i det, men jeg klarer ikke å akseptere at dette er så trangt at vi må frata eldre og uføre hjemmehjelpstjenester de har behov for, sa Kleppen til kommunestyret.

Han trakk også fram regnskapet for 2017, som viser et overskudd på 10 millioner kroner mer enn budsjettert.

- For meg er det komplett umulig å forstå at en slik kjempepluss ikke skulle kunne gi mulighet til å unnlate reduksjon i tjenestenivået på et begrenset område i det påfølgende år, sier Kleppen.

Han ba ordfører og rådmann bidra til at retningslinjene for hjemmehjelptjenesten tilbakeføres til slik det var til og med 2017.

– et kutt ingen ønsker

Ordfører Bente Elin Lilleøkseth (Ap) svarte Kleppen at ingen, ei heller hun selv, ønsker en reduksjon i kommunens hjemmehjelpstilbud, og at rammen til hjemmebasert omsorg derfor ble styrket med én million kroner. Hun uttrykte også at hun som ordfører er beroliget over at administrasjonen ikke kan tallfeste hvor mye kommunen sparer på å kutte i hjemmehjelpstilbudet.

– Det betyr at individuell vurdering og forsvarlighetskriterier blir ivaretatt. Resultatet av denne typen vurderinger kan vanskelig gjøres på forhånd, sa ordføreren, og la til at hun har tillit til vurderingene administrasjonen gjør i denne sammenhengen.

– Dersom det vurderes behov for endringer utover de rammene som kommunestyret har fastsatt, stoler jeg på at rådmannen fremmer forslag om dette i forbindelse med tertialrapporteringene gjennom året, sier Lilleøkseth.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.