For nøyaktig 20 år siden lanserte Sparebanken Hedmark Europas første nettbank. Det skjedde rett foran nesa på en konkurrent. Både regionalt og nasjonalt ble hendelsen presentert som en verdensnyhet som ga folk muligheten til å få utført banktjenester selv om filialen på hjørnet skulle være nedlagt, som HA skrev.

hadde ventet på nettbank

Den aller første kunden som logget seg inn etter lanseringen 30. september 1996, var Gotmar Rustad fra Løten. Han hadde hatt datamaskin siden tidlig på 80-tallet.

BOLTRE DEG I HA-ARKIVET HER

– Jeg tror det var i 1982. En ZX81 med fire kilobyte internminne, 16 kilobyte eksternminne og en svart-hvitt-tv som monitor. Jeg hadde interesse av data. Når andre var skeptiske, sa jeg at «dette kommer unga mine til å bruke». Der fikk jeg rett, sier Gotmar.– Men jeg sa også en gang i tiden at jeg aldri kom til å bli så «important» at jeg måtte ha mobiltelefon ... Så «Europas mest framsynte mann», sånn Aftenposten skrev, var jeg vel kanskje ikke.

Gotmar Rustad hadde allerede vært bruker av den noe eldre telefonbanken, men han var blant dem som hadde ventet på at banken skulle komme opp med en smartere løsning.

– Jeg hadde ingen anelse om at jeg var den første kunden den gangen, sier Gotmar Rustad.

– Vi lever av å ta risiko

Rune Bye, som i dag fagsjef for selvbetjening bedrift hos Sparebanken Hedmark, forteller at de rimelig kjapt kom opp i 1.000 nettbankkunder. Deretter flatet det litt ut, før det skjøt til himmels rundt tusenårsskiftet. Bye forteller at det var litt skepsis blant både kunder og ansatte da nettbanken skulle lanseres.

– Vi fikk dokumentert god sikkerhet men det var litt skepsis. Det gjaldt her i huset også. Men vi levere jo av å ta risiko ... Et par år tidligere startet vi med telefonbank, og det syntes nok mange at var enda mer skummelt, sier Bye.Mye har skjedd i løpet av 20 år, og nettbanken er blitt både enklere og billigere å bruke. «Til tjenesten trenger kunden et digitalt passkort som koster 200 kroner i året. I tillegg kommer teleutgifter (lokal/nærtakst ved bruk av internett). Prisen er én krone for alle transaksjoner fram til sommeren. Fra da av vil prisen heves til tre kroner dersom betalingsmottaker skal ha brev med beskjed om at innbetalingen har funnet sted», skrev HA høsten 1996.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.