For Jessica er ikke bare i posisjon til å kunne mene noe om det amerikanske valget, hun er blant få nordmenn som også kan stemme i USA. Det har hun gjort. Stemmen fra Løten går til Hillary. Og ikke bare heier hun på Clinton, hun mener amerikanerne bør definere skolesystemet sitt på nytt dersom Donald Trump skulle bli president. Med både et norsk og amerikansk statsborgerskap gjør Jessica Elizabeth Grønstad sin «borgerplikt» i USA for tredje gang.

– Jeg stemte første gang for åtte år siden da Barack Obama ble valgt. Jeg er glad for å kunne si til mine barnebarn at jeg var med på å velge den første fargede presidenten i USA. Jeg håper også å kunne si at jeg var med på å velge den første kvinnelige presidenten i landet, sier Jessica Elizabeth Grønstad, som til daglig jobber som treningsveileder og kostholdsrådgiver ved Family Sportsclub.

utvandret

Bakgrunnen for Jessicas stemmerett i USA er en familiekrønike verdig. Kortversjonen er at Jessicas besteforeldre og oldeforeldre flyttet til Amerika i 1957. Bestemor er Bjørg Johannessen, født i Vesterålen i 1939. Bestefar var Ove Haagensen fra Rena, født i 1930. Han døde i 1983. Samme år som familien kom til Amerika, fikk Bjørg datteren Anita, mor til Jessica Elizabeth, som ble født i Alaska.

Familien bodde flere steder i Amerika da bestefar Ove var ingeniør og jobbet på fiskeriflåten. Da Jessica Elizabeth var fem år gammel, flyttet hun til Rena. Hun hadde amerikansk statsborgerskap, og hvert femte år måtte familien søke om oppholdstillatelse i Norge. I 2002 ble familien etter søknad fra bestemor innvilget såkalt besteforeldrerettigheter, som innebærer norsk statsborgerskap parallelt med det amerikanske. Jessica Elizabeths mor Anita bor vekselvis på Rena og i California, og av den grunn er California staten Jessica stemmer i. Det hører med at Jessicas barn på tolv, ni og åtte år også har dobbelte statsborgerskap.

«fordummende»

Så til presidentvalget. Jessica Elizabeth rister på hodet over valgkampen, men forsikrer hun kommer til å følge med på valgsendingene i morgen natt.

– Skulle Donald Trump bli president, er det noe alvorlig som har gått galt på vegen. Det vil være meget spesielt om en person uten noen som helst politisk erfaring skulle blir president i USA, sier Grønstad.

Valgkampen karakteriserer hun som «fordummende».

- For oss nordmenn virker det som presidentkandidatene bare leker. Alt er liksom så uviktig. Utgangspunktet for å velge en leder er så helt annerledes enn hva vi er vant. Mye er lavmål. Hele prosessen med nominasjoner og alt virker udemokratisk. Typisk er at mange mener Hillary er ukvalifisert til embetet fordi ektemannen har vært utro.Grønstad legger ikke skjul på at hun mener Trump er særdeles useriøs og at Clinton er den av de to som best klarer å holde seg til sak. Riktignok framstår heller ikke Hillarys våpendragere på sosiale medier som av det gode slaget.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.