Lite visste Jørgen Bjorvand (1890-1964) om at et av hans tippoldebarn over 50 år etter hans død skulle skrive historien om livet hans på havet under 2. verdenskrig. Men da Isak Tørring (15) fikk i oppgave å skrive en tekst med utgangspunkt i historiske begivenheter, ble tippoldefaren hovedperson. Og det var et smart valg, for nå har den spennende historien gitt Friskole-eleven 2.-plassen i en nasjonal skrivekonkurranse.

TIPPOLDEFAR VAR KAPTEIN

I 1.221 ungdomsskoleelever deltok i den nasjonale konkurransen «Min familie i historien». Isak tok utgangspunkt i et bilde som henger på veggen hjemme hos besteforeldrene da han skulle skrive historien sin.

– På bildet er det to skip med en vaier mellom, og en mann som går fra det ene skipet til det andre. Det er tippoldefaren min. Han var kaptein på to skip for Nortraship under andre verdenskrig, forteller Isak.

For å finne ut mest mulig om sin tippoldefar Jørgen Bjorvands liv og virke har Isak lest historiske kilder og gjort intervjuer.

– Jeg har snakket med bestefar, men tippoldefaren min fortalte verken barna eller barnebarna sine så mye, for han ville ikke at de skulle få lyst til å jobbe på sjøen. Etter at han ble pensjonist, var han aldri på sjøen selv.

JURYEN BLE IMPONERT

15-åringen skrev teksten sin med utgangspunkt i problemstillingen «Hvordan var det å være kaptein i Nortraship under 2. verdenskrig?». Det er en dramatisk historie som folder seg ut. Egentlig ville tippoldefar Bjorvand bli bonde, men allerede som 14-åring reiste han på sjøen.

«Prisvinneren har brukt mange ulike kilder og håndterer dem grundig og godt. Han drøfter, ser sammenhenger og reflektere på et metanivå. Samtidig lykkes han med å kombinere mikro- og makrohistorie», står det i juryens begrunnelse.

Isak synes historie er spennende og fakta interessant.

– Jeg synes ikke det er så gøy å skrive fortellinger, men jeg synes det er morsommere å drøfte.

I premie får Isak diplom, en bok og 3.000 kroner.

– Pengene går nok kanskje til et par fotballsko, røper han.

REKTOR FIKK LESE

Hele klassen hans ved Hedemarken Friskole på Ådalsbruk deltok i konkurransen, og alle har vært med på å feire 2.-plassvinneren. Kontaktlærer Bente Auestad forteller at Isaks historie utmerket seg.

– Jeg syntes den var veldig bra. Jeg leverte hans og noen andre sine til rektor, som ble imponert, sier Auestad.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.