Henny Kildahl hadde vært svanger med ideen lenge. For nøyaktig to år siden, på dagen, startet hun opp sitt eget flatbrødbakeri, Nosim, i Nordbygda. Først var det den gamle garasjen til campingvogna som ble brukt som bakeri. Nå er 120 kvadratmeter fjøs forvandlet til produksjonslokale.

Henny kjevler ut en tynn leiv, legger den på takka og deler den opp i trekanter med et pizzahjul. Fra sju om morgenen til halv fire om ettermiddagen holder hun på sånn. I fjor bakte og solgte hun rundt 1.500 kilo flatbrød gjennom lokale utsalgssteder. I år er målet 2.000 kilo.

– Jeg har tenkt på om jeg skulle hatt noe hjelp etter hvert, men foreløpig er jeg alene om det, sier Kildahl.

DELTOK PÅ GRÜNE WOCHE

I januar var hun på matmessen Grüne Woche i Berlin sammen med flere andre lokalmatprodusenter fra regionen. Det har gjort at hun ligger litt bak årets produksjonsmål, forteller hun, men Grüne Woche var en stor opplevelse.

– Det var veldig bra. Bare å se så mye folk når man pleier å stå nedi her alene ... sier Kildahl og skotter rundt seg i det luftige og særdeles tynt bemannede produksjonslokalet.

I Berlin fikk flatbrødene positiv respons, men de ble også møtt med litt forundring.

– Flatbrød var fremmed for dem. De så ikke helt poenget, men de syntes det var veldig godt, sa de. Jeg tok med en flatbrødpakke til den italienske standen. Til slutt fant jeg en italiener som snakket engelsk. Han syntes det var godt, men de hadde en annen type brød.

brettehjelp fra mor og far

Her hjemme selges Nosim-flatbrødene 15 steder i nærområdet. Mellem gardsmatutsalg i Elverum og Matfatet i Ringsaker selger mest. Før jul deltok gründeren selv på julemarked på Budor, og der var flatbrødene populære.

Men Kildahl har ikke tid til å delta på så mange messer, for da ryker dyrebar produksjonstid. Alt av flatbrød baker hun selv, men til å brette de særegne, trekantede pappeskene, trår familien til.

– Mamma og pappa hjelper til med å brette bokser. Nå i vinter har de sittet og sett på ski-VM og brettet. De er til god hjelp, forteller gründeren.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.