– Regjeringen har varslet at den forrige runden med sammenslåing var første runde, og både Høyre og Frp er veldig tydelige på at reformen skal fortsette. Det er veldig sannsynlig at det blir en ny runde på Hedmarken. Og dette er ikke skremselspropaganda fra Senterpartiet; det er dette som står i partiprogrammene, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Fortsetter dagens regjering, vil de gire opp prosessen, tror Marte Larsen Tønseth.

– Vi kan ikke gi dagens regjering mer tid til å sentralisere, sier Tønseth.

82,3 PROSENT SA NEI

I mai i fjor ble det holdt rådgivende folkeavstemning om hvorvidt Løten bør slå seg sammen med en nabokommune. Resultatet var et rungende nei; 82,3 prosent av dem som avla sin stemme var imot sammenslåing. Senterpartiets tydelige holdning er at staten da ikke bør gå inn og tvinge kommuner til ekteskap.

– I Løten hender det de politiske sakslistene er så korte at møtene er over nesten før de har begynt. Vil ikke en sammenslåing kunne føre til litt mer aktivitet?

– Jeg tror det vil være enda færre saker om Løten i en større kommune. Da drukner de sakene som omhandler Løten. Det er lettere i dag enn om vi hadde hatt fem representanter i et kommunestyre et annet sted, sier Tønseth.

– I dag føler Nordbygda seg som en utkant av Løten. Da vil Løten føle seg som en utkant av Hamar, sier Vedum.

vil heller samarbeide mer

Sp-politikerne minner om at både Hamar, Stange, Ringsaker og også Løten er ganske store kommuner i Norsk sammenheng. De tror det er klokt å beholde mangfoldet i kommunestrukturen. De peker på at rundt 75 prosent av dagens kommunebudsjett i Løten går til helse/omsorg og oppvekst, og at det må tenkes stordrift og kuttes på disse områdene om det skal spares penger.

– Løten har hatt utfordringer på disse områdene det siste året, med for lav fastlegedekning og for lang behandlingstid i barnevernet. Vil ikke en sammenslåing kunne gjøre den typen tjenester mer robuste?

– Vi ser at det for enkelte enheter er grunnlag for samarbeid. Med tanke på fastleger er det god dekning nå. Barnevern er sårbart i små enheter, men det kan man samarbeide om, sier Tønseth.

– Det er slett ikke sånn at alt går knirkefritt i større kommuner heller, legger Vedum til og hevder at det ikke finnes faglig belegg for å si at man vil drive mer effektivt om man slår sammen kommunene på Hedmarken.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.