Rundt bordet inne på et kontor på Atlungstad sitter fire karer med nesa nedi hvert sitt akevittglass. De drar inn lukta av venneforeningens helt nye 25-årsjubileumsakevitt. De smaker. Noen svelger, noen spytter.

De fire er president Egil Vold, Martin Skramstad og Thore Kleppen fra Løiten Aquavitens Venner og destillatør Halvor Heuch fra Arcus. I likhet med sine forfedre har løtensokningene reist ut av kommunen.

– Det er naturlig å spørre om hvorfor vi ikke er på Løiten brenneri. Løiten-navnet hadde ikke vært så stort om vi ikke hadde hatt utferdstrang. Da hadde Løiten brenneri vært nedlagt for 100 år siden. Utferdstrang må vi fortsatt ha, sier Skramstad.

CHRISTIANIA BLE REDNINGEN

Historien er ikke ukjent. Løiten Brænderis Destillation ble etablert i 1871 som et destilleri under Løiten Brænderi, først i lokaler i krysset mellom Storgaten og Nygaten, senere i lokaler der Oslo City ligger i dag. I disse lokalene holdt firmaet til helt til det ble nedlagt i 1927, året etter at Vinmonopolet fikk monopol på produksjon og salg. Men da hadde Løiten-navnet vokst seg sterkt.

JOBBER MED FLERE AKEVITTER

Selv om produksjonen for lengst har forsvunnet ut av kommunen, blomstrer akevittinteressen fortsatt i Løten. Venneforeningen har bikket 25 år, og i forbindelse med dette er det laget en ny jubileumsakevitt. Mandag kom Arcus-destillatør Halvor Heuch på besøk til venneforeningen med edle dråper i bagasjen, som Kleppen, Vold og Skramstad fikk prøvesmake. Den ble så absolutt godkjent:

– Den har fin farge, er fin på lukt og god på smak, sier Kleppen.

– Helt utmerket. Den lukter Løiten, sier Skramstad.

– Meget bra, oppsummerer Vold.

Det er selveste destillatør Heuch som står for resepturen til jubileumsakevitten, med innslag fra Løiten Aquavitens Venners fat. Dette er den tredje i rekken av akevitter som er produsert i samarbeid mellom Arcus og venneforeningen.

Akevitten vil bli tappet i løpet av våren. For akevittinteresserte finnes det bare ett lite minus: Det skal bare tappes 125 flasker, og de vil i sin helhet bli kjøpt opp av venneforeningen.

– Men vi jobber med nye produkter som skal ut for salg, forsikrer Skramstad og legger til at de har lagt inn nye produkter for testing hos Vinmonopolet.

SPENT PÅ TESTSMAKINGEN

Heuch har gjort en stor innsats for Løiten-akevitten. Han høster ros fra de lokale akevittentusiastene for jobben han har gjort for å videreutvikle Løiten-akevitten.

– Utfordringen er at de på død og liv skal ha Løiten-resepturen i varene, smiler Heuch og fortsetter:

– Da avhenger mye av hvilket fat du legger den på. Så kommer spørsmålet om hvor mye Løiten-destillat vi skal sette til.

Destillatøren var spent på prøvesmakingen, men omtalte jubileumsakevitten som en klassisk Løiten. Og ettersom det faktisk er to år siden venneforeningen rundet 25 år, har den hatt god tid til å modnes.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.