Det startet med et samarbeid om det tradisjonelle o-løpet Løvspretten i 1974. Tre år senere slo o-gruppene i Løten og Nordbygda idrettslag seg samme, og nå feirer de 40 år som o-lag.

– Løten idrettslag etablerte o-lag allerede i 1946. Så da feiret vi 70 år i fjor, også feirer vi 40 år nå. Vi er glad i kake! forteller o-lagsleder Tove Kristin Westli, materialforvalter Ole Lien og rekruttleder Stine Sønsterud Berg.

Løten o-lag kan se tilbake på mye moro, både fra før og etter sammenslåingen. Noe av det fine med å slå sammen de to klubbene var at de i Nordbygda hadde mange gode seniorer, men dårlig rekruttering, og at det i Løten var mange lovende juniorer. Sånn kunne de utfylle hverandre.

DEN STORE STJERNA

Sigurd Dæhli gjorde fusjonsåret 1977 til et jubelår, da han vant eliteklassa i svensk 5-dagars. Dæhli har vært stjerna i alle år, men både hans og o-laget for øvrigs resultater har gått i bølger.

Mellom 2000 og 2010 hadde de veldig mange gode juniorer. Jenteløperne forsynte seg grovt av medaljefatet i kretsmesterskap, og en rekke veteraner holdt stand. For fem år siden var det litt labert, men nå er de på full fart opp igjen, forteller Lien.

I dag har Løten o-lag til sammen 179 medlemmer i aldersspenn fra ett til over 90 år. Nye medlemmer verver de blant annet gjennom Råtass-opplegget, som de ble belønnet med pris for av Norges orienteringsforbund i 2015.

– I Råtass har vi rundt 25 unger på trening hver gang. Det har alt å si å få de yngre med seg. Får man dem med, får man med familiene. Orientering er veldig sosialt og trivelig å drive med. Folk i alle aldere og alle former er med, og det er aldri for sent å prøve, sier Berg.

– De lærer seg å bruke kart og kompass for å finne fram. Det er noe helt annet enn å bare løpe rundt i skogen; du har et mål å gå etter, sier Westli.

SKAL FEIRE I MAI

5. mars 1977 var stiftelsesdatoen for o-laget, men feiringen drøyer de til i mai. Søndag 7. mai skal 40-årsjubileet markeres. Det sammenfaller med avspark for turorienteringen, hvis poster henger ute fra 1. mai, og at o-laget skal arrangere stolpejakt for første gang.

Turorienteringen i Løten er populær. Eldste deltaker som tok samtlige 75 poster i fjor er over 90 år gammel.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00