Helt fram til søndag skal jubileet markeres. Onsdag åpnet festen med tenning av det største lyset som noen gang er laget i Løten, muligens også i Norge. 450 kilo veier det, det er rundt to og en halv meter høyt, og gjengen i lysstøperiet har mye tid på å lage det.

HER KAN DU MØTE EN KJENT LØTENSOKNING SOM HAR FLERE TUNGE TING I BRENNERIET.

Ordfører Bente Elin Lilleøkseth fikk den høytidelige oppgaven med å tenne jubileumslyset foran en gjeng skuelystne kunder. Litt ukomfortabel, og påtvunget både hansker og hjelm for sikkerhets skyld, klatret hun oppover gardintrappen.

– Jeg gjør dette for Løiten lys, sa hun, mens karene fra lysstøperiet sto på bakkeplan og passet på både ordføreren og stigen.

MÅTTE PÅ VEKE-JAKT

Oddbjørn Gravenes, Sadmir Hadzan og Almir Hadzan har hatt laget jubileumslyset, som er så stort at daglig leder Camilla Grini en stakket stund vurderte å kontakte Guinness rekordbok. Det ble med tanken.

– Vi måtte bygge en kasse og tette med silikon. Så startet vi med å støpe de tre første sidene, forteller Gravenes.

Det håndlagde lyset er restevoks tvers igjennom. Veka er av Jute-tau, et naturprodukt Gravenes kom over hos Jula.

– Det var en utfordring å finne veke til et så stort lys, forteller Gravenes, som naturlig nok var rimelig spent på været i forkant av onsdagens høytidelige jubileumsåpning.

Og hvordan gigantlyset vil brenne, er det heller ingen som vet, men med 450 kilo voks skulle den stipulerte brennetiden være rimelig lang.

HAR BREDT PROGRAM

Fram til søndag er det mye som skjer på Løiten Lys. Torsdag blir det bingo, konsert og danseshow, for å nevne noe, og i helgen skjer det enda mer. Søndag skal julegrana tennes.

– Vi har prøvd å ha litt for alle, spredd utover. De andre som leier her, har også satt i gang litt, forteller Camilla Grini.

For Løiten Lys er mørketida høysesong, og særlig nå, når det lir mot jul. Kundene er både lokale folk og tilreisende.

– Det er mange turister her. Julesesongen er den beste, men det er godt med trafikk her gjennom sommeren også, sier Grini.

Jubileumsfeiringen fikk en god start. Løiten Lys hadde lovet goodiebag til de første 30 kundene som handlet for over 400 kroner, og disse gikk unna i en fei.

– Vi fikk en veldig god start. Allerede da vi åpnet klokka 10, var de mye folk her. Jeg har gledet meg til disse dagene, sier Grini, som satte pris på at ordføreren kom på besøk.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.