Grisefjøset ligger i et område som i kommuneplanens arealdel er regulert til landbruksformål, minner Samfunnsmedisinsk enhet for Hamarregionen om i brevet de har sendt naboer og advokatfirmaet som har bistått naboene.

Det var i fjor høst noen naboer i området ved grisefjøset langs Budorvegen, med bistand fra Advokatfirmaet Johnsrud Skjærstad & co AS, sendte klagebrev til Samfunnsmedisinsk enhet for Hamarregionen. De skrev at de var sterkt plaget av vond lukt fra grisefjøset og den nyetablerte gjødselkummen, og av partikkelnedfall fra ventilasjonsviftene.

KOM PÅ BESØK 16 GANGER

Fram til 2001/2002 var det grisefjøs på Tomte. I 2014 ga kommunen tillatelse til å sette opp nytt grisefjøs med plass til 600 griser. Beboere i området protesterte allerede da på tiltaket og begrunnet dette med frykt for hygieniske og helsemessige ulemper. Dette ble vurdert før byggetillatelsen ble gitt.

I fjor høst tok naboene og deres advokat saken til Samfunnsmedisinsk enhet. De ble bedt om å registrere lukt i perioden fra februar til utgangen av juni. Samtidig gjorde Samfunnsmedisinsk enhet registreringer.

Totalt har Samfunnsmedisinsk enhet gjennomført 16 besiktigelser på fem ulike punkter hver gang under ulike meteorologiske forhold. Bare ved tre av anledningene har de kunnet påvise svak griselukt på ett eller to av de fem punktene i nærområdet.

Registreringer fra naboer hadde de per 8. september ennå ikke mottatt.

ubehagelig, men ikke farlig

I brevet til naboene, der klagen avvises, skriver Samfunnsmedisinsk enhet ved kommuneoverlege Hege Raastad og rådgiver miljørettet helsevern Egil Johansen at de registrerte luktforholdene ikke er verre enn hva man må regne med i et område som er regulert til landbruksaktivitet. De påpeker at lukten ikke medfører noen helserisiko, men at det er ulikt hvor tolerante folk er med tanke på lukt, og at lukt i enkelte tilfeller kan virke forstyrrende på et menneskes livsutfoldelse. «Forhold kan oppfattes som irriterende og plagsomme, men de er allikevel ikke verre enn det man med rimelighet må tåle», skriver Samfunnsmedisinsk enhet i brevet.

Selv om samfunnsmedisinerne vektlegger at grisefjøset ligger i et område som er regulert til landbruksaktivitet, og at de ikke finner grunnlag for å kreve retting, ønsker de at innehaveren av fjøset legger forholdene til rette for at det skal bli minst mulig lukt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.