• DRIVER: Mona Skjærstad har jobbet hos tippekiosken Vi To i 25 år. Her er sortimentet rikholdig.

Langs den ene veggen står en hjemmesnekra trehylle med leketøy. Langs den andre noen spilleautomater. Langs den tredje veggen er tippekioskens rikholdige essens-sortiment linet opp. Her er glanspapir og syltestrikker, skinnhansker og oransje hårspray.

Å gå inn hos Tippekiosken Vi To i Løten er som en reise i tid. Det er ikke helt godt å stadfeste årstallet, men 2017 er det i alle fall ikke.

Mens Narvesen, Mix og 7-Eleven glorer om kapp, har Vi To gått under reklamekonsulentenes radar. En kiosk med sjel, kaffelukt og grønn vegg-til-vegg.

LØSER VERDENSPROBLEMER

Rundt et langbord med voksduk sitter en gjeng pensjonister. Noen av dem er her hver dag. De kommer gjerne i titida. Her sitter de og drikker kaffe, skravler og løser verdensproblemer. Nå for tida går det i vær, vind og Trump.

– Dette er virkelig et sosialt sted for oss som bor alene. Vi kommer ut og får skravla litt, sier Kari Nysveen.

Og som kioskens navn tilsier, er Vi To stedet for Løtens gamblere. Det går med noen skrapelodd i løpet av en formiddag.

– Ja, jeg har skrapesjuken, sier Nysveen, akkompagnert at humring fra forsamlingen.

– Vinner dere noe da?

– For det meste er gevinstene på 30 kroner, men det holder da til nytt lodd, sier Nysveen.

– Men det går stort sett i tap, skyter Signe Bolstad inn.

AV DE STØRSTE PÅ TIPPING

Mona Skjærstad har drevet Vi To siden 2013. Da hadde hun allerede jobbet i kiosken en årrekke.

– Jeg gikk inn døra i 1991, mens Reidar Rønningen drev og kiosken fortsatt het Innby, og spurte om jobb. Så har jeg grodd fast her. Så tilfeldig kan det være, sier Skjærstad.

Siden da har hun blant annet tatt imot utallige tippekuponger. Bak disken hos Vi To henger en stor samling diplomer. De vitner om alle vinnerkupongene som er solgt her opp gjennom. Den høyeste gevinsten var på 15,8 millioner.

Vi To er en av de største kommisjonærene i Hedmark, til tross for at det er hele fem andre i Løten.

– Det er spill vi livnærer oss på. det er spennende tider når folk oppfordres til å tippe på nettet, men det har vi ikke merket noe til. Vi har hatt en økning hele vegen, forteller Skjærstad.

HESTESPILL PÅ BAKROMMET

Bak disken leder en dør inn til det man kanskje skulle tro var pauserom for kioskens ansatte, Skjærstad, Kjetil Aaseth og en ekstrahjelp på lørdager, men nei. Her sitter noen karer foran en stor flatskjerm og spiller på hest.

Skjærstad forteller at tippekiosken har en rimelig fast kundekrets. Flesteparten er rundt 70 år gamle. Så dukker det opp noen kunder innimellom som trenger ting Vi To er blant de få som selger.

– Jeg har sett på Facebook at flere har spurt om hvor de finner syltestrikker. Da har jeg svart at de må ta en tur til Vi To på Løten.

Selv om det med et enkelt øyekast kan virke som tippekioskens vareutvalg er rimelig rikholdig, rommet hyllene enda mer før i tiden.

– De hadde skiutstyr, fiskeutstyr, knapper og alt. Det var en artig butikk, med gammeldags smågodt-disk, forteller Skjærstad.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.