– Vi er nok blant de første som legger opp til et så stort anlegg. I Hedmark vet jeg bare om høgskolen på Evenstad som har det fra før, sier Cottis.

Han har nettopp signert en avtale for å få solcellepaneler til å forsyne gården hans i Løten med strøm. Takene på to av fjøsene vil bli dekket av solcellepaneler, men kun sørsiden, der solen står lengst og gir best effekt. 136 solcellepaneler vil dekke taket på det store fjøset, mens 54 paneler skal dekke taket på det lille fjøset. Til sammen blir det 250 kvadratmeter med solcellepaneler.

– Vi har signert en avtale og har nå 30 dager på oss til å planlegge. Vi har pratet med andre som har prøvd dette tidligere og de sier at dette er den første investeringen som ikke har gitt påkostninger i ettertid, sier Cottis.

Koster en halv mill.

– Vi kommer til å produsere mer strøm enn vi bruker i sommerhalvåret. Gjennom vinteren må vi nok kjøpe litt utenfra for å ha nok. Vi vil nok produsere rundt 40.000 kWh i året og ha et overskudd på 15.000 kWh. De første 5.000 kWh vi selger i året, selger vi for en krone per kWh. Deretter selger vi til spotpris, sier Cottis, som driver med økologiske melkekyr.

– Nå tar vi det et skritt videre, sier han.

Investeringen for å få solcelleanlegget på plass er på rundt en halv million pluss moms. Cottis tror produksjonen vil være i gang i april.

– Om man tror strømprisen vil stige i framtiden, og man i tillegg er opptatt i klimaet, vil dette lønne seg, sier han.

Etterlyser politiske grep

Cottis har i mange år engasjert seg og kjempet for klimaet og miljøet. Han tror solceller vil bli mer og mer vanlig i årene som kommer.

– Det kommer til å bli mye av det. For privatpersoner kan det bli direkte økonomisk lønnsomt med solceller, sier han, og etterlyser noen grep fra politikerne.

– Politikerne må skjønne hvilket kjempepotensial det har. En brems er at man må betale nettleie for hele året, om man må kjøpe inn strøm utenfra noen måneder om vinteren, sier han.

Cottis mener politikerne også må ha en klarere plan om hva de vil med fornybar energi.

– Det må brukes til målrettet utfasing av fossilt brensel, slik at man kan se effekten. Det gir motivasjon, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.