• Advarer: Cato Østerhaug advarer andre mot å ferdes på isen. Han oppfordrer alle til å sjekke forholdene på egenhånd, selv om isen kan se trygg ut.

Søndag skulle Cato Østerhaug og kona gå en tur på isen på Stor-Bronken i Skogbygda i Løten for å se etter selje langs kanten av sjøen. De gikk ut i Solbergvika, hvor sjøen er ganske smal og de trodde isen var trygg.

– Dette er et populært friluftsområde og det var spor etter mange som hadde gått på isen før oss. Når man ser så mange spor er det jo lett å gå ut fra at isen er trygg, sier Østerhaug.

Det viste det seg at den ikke var, og det ble en dramatisk tur som kunne endt riktig ille.

– Vi var omtrent 200 meter fra land og gikk like ved skiløypa som går på isen. Plutselig sa kona at hun var usikker på om isen var trygg. Jeg tok et steg til og så gikk jeg rett gjennom isen, forteller Østerhaug.

Reddet av sag

Da Østerhaug gikk gjennom isen var kona rundt tre meter unna, men kunne ikke gå nærmere i frykt for at også hun skulle gå gjennom. Østerhaug måtte dermed kjempe seg opp av det kalde vannet selv.

– Jeg ble overrasket over hvor djupt det var. Jeg slo automatisk ut med armene, og fikk vann nesten opp til halsen. Jeg nådde ikke bunnen, sier han.

Han priser seg lykkelig over at han hadde med seg en sag ut på isen.

– Jeg fikk satt saga i isen og sparket fra med beina. Det gjorde at jeg fikk karret meg opp av vannet, sier han, og anslår at han var i vannet i rundt 20 sekunder.

Advarer andre

På forhånd hadde han sjekket isvarselet på nettstedet varsom.no for Rokosjøen, der han så et varsel om 35 centimeter tykk stålis, og han trodde forholdene skulle være ganske like på Stor Bronken som ligger rundt en mil unna.

Østerhaug forteller at han ikke rakk tenke så mye da han gikk gjennom isen. I ettertid har han tenkt at det kunne gått verre.

– Tankene kom først etterpå. Vi kunne hatt med ungene på isen. Det er ikke mobildekning her og hjelpa er langt unna. Jeg har hatt dritflaks nå, og har brukt opp flaksen min, sier han.

Nå advarer han andre mot å ferdes på isen.

– Det kan se koselig og fint ut på isen, men det skjer veldig fort at man går gjennom. Man må sjekke forholdene selv og holde seg unna isen om man er i tvil. Gå ikke ut på vann alene, er hans klare råd.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.