I første kvartal i år brøt barnevernet i Løten fristen i 36,5 prosent av sakene. Olav Neerland, fylkesleder i Fellesorganisasjonen (FO) i Hedmark, har vært i kontakt med organisasjonens medlemmer i barnevernet i Løten. Han sier de har tatt opp bemanningsproblemet i lang tid.

Fylkeslegen har nå sendt brev til kommunen for å få dem til å rydde opp. HA omtalte saken onsdag, og snakket da med kommunalsjef velferd Arne Jørstad, som var tydelig på at han ikke er fornøyd med situasjonen. Jørstad sa at kommunen nå vil øke bemanningen for å ta unna sakene.

11 SAKER OVER TIDEN

Fylkesleder Neerland mener kommunen burde gjort noe tidligere. Bemanningssituasjonen har vært tema på fagsamlinger.

– Dette er en varslet krise, som kommunens ledelse visste om, sier Neerland.

Han mener barnevernstjenesten i Løten er sårbar.

– Det er alltid slik at en arbeidsplass, av ulike grunner, kan ha fravær. Dette må det tas høyde for når man skal levere tjenester av høy kvalitet til en utsatt gruppe. Man kan ikke rigge en arbeidsplass ut fra at det akkurat går rundt bemanningsmessig, for det vet vi at det ikke kommer til å gjøre, sier Neerland.

Han påpeker at barnevernets ansatte ikke kan lastes for de 11 sakene hvor saksbehandlingstiden ble ulovlig lang.

– Mange ansatte i Løten har over 20 saker hver, men eksempelvis kan én sak kan ta 50 prosent av tiden i en fase. Da sier det seg selv at det blir veldig lite tid til de øvrige 19 sakene. Saker som er små og kunne vært løst på et tidligere tidspunkt, kommer tilbake som svært alvorlige saker. Det er selvsagt svært uheldig for barn og familier, sier Neerland, som mener kommuneledelsen må ta et tydeligere ansvar.

UBESATTE STILLINGER

Kommunalsjef Arne Jørstad sier årsaken til fristoverskridelsene er at barnevernet i noen måneder har hatt ubesatte stillinger og en utfordrende vikarsituasjon, kombinert med flere krevende saker.

– Også i årsmeldingen for 2016 står det at barnevernstjenesten til tider har vansker med å følge opp saker på grunn av lav bemanning. Hvorfor har ikke kommunen tatt tak i dette tidligere?

– Det er absolutt ikke slik at dette ikke har vært viet oppmerksomhet tidligere, og at det ikke har vært gjort tiltak tidligere. Det ble kjørt på med ekstra konsulenter i store deler av fjoråret, og regnskapsresultatet viser da også at kommunen brukte mer penger på barnevern enn budsjettert. Antall undersøkelser uten fristoverskridelser var i 2016 på 91 prosent. Tallene for første kvartal 2017 viser imidlertid at vi må gjøre grep ut over det vi har gjort, og da må vi ut på markedet. Det er tema hele tiden å passe på å ha nok ressurser til å få tatt unna, sier Jørstad.

ER MED PÅ PROSESS

Han sier han ofte har møter med barnevernet, og at han har vært med på prosesser rundt arbeidsflyt. 

– Dette er verken nytt eller spesielt, men vi har hatt en utfordrende vikarsituasjon en periode nå, sier Jørstad.

foreslår «brannkorps»

Neerland i Fellesorganisasjonen sier situasjonen slett ikke er unik for Løten. Han foreslår at hedmarkskommunene burde vurdere å gå sammen om et slags «brannkorps» som kan ta unna når arbeidsmengden blir for stor.

– Siden denne situasjonen oppstår i mange kommuner, burde hedmarkskommunene vurdere et slags brannkorps bestående av et gitt antall erfarne saksbehandlere som kommunene kunne ansette og spleise på. Disse kunne tatt unna kapasitetstoppene i de ulike kommunene, sier Neerland.

Jørstad er enig med Neerland i at kommunene bør tenke nytt for å sikre en beredskap som kan ta unna når arbeidsmengdene i barnevernet blir for stor.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.