I jula hadde Oddbjørn Kleppen (75) et leserinnlegg på trykk i HA under tittelen «Ikke så farlig med de eldre». Bakgrunnen for innlegget var at Nav ville slutte å sende lønnsslipper og brev i posten, og at både Sparebanken Hedmarks Løten-kontor og servicekontoret i kommunen har sluttet med kontanter. Brev fra Nav er det fortsatt mulig å få i postkassa om man ringer dem, men kontantene er borte fra skrankene i banken og servicekontoret.

– Hovedpoenget mitt er at det må tas gradvis. Dette blir litt for mye på noen få uker. Problemet er ikke at samfunnet blir kontantløst en gang, men at det skjer for fort. Vi må ha ordninger som fungerer noen år til, sier Kleppen.

VERNEVERDIG TYPE

Leserinnlegget har fått mye respons. En av dem som kastet seg på, er Harry Dale (69).

– Det er mye snakk om hvordan samfunnet skal ta seg av de eldre, men da tenker de ikke på hva som gjøres i forretningslivet. Du blir en ekstra byrde for andre, og det skaper dårlig selvfølelse. Det er en form for umyndiggjøring av dem som ikke er komfortable med å bruke ny teknologi, sier Dale.

Mens Kleppen har hengt med på den teknologiske utviklingen fram til i dag, satte Dale foten ned allerede da pc-en kom på markedet. Nå begynner det å bli utfordrende å være uten datamaskin.

– Pc interesserer meg ikke. Jeg vil ikke bry hodet med det, sier Dale og legger til at han er verneverdig.

BURDE VENTET TI ÅR TIL

Det pc-frie livet har sine utfordringer. For eksempel hvis Dale skal ha en flybillett, må han ha hjelp. Når han skal handle, bruker han kontanter.

– Det har gått bra fram til nå, men det er spennende å se hvor lenge jeg klarer meg. Det brenner litt under føttene mine nå.

Dale får støtte av Morten Andreassen (92), også han tilhenger av kontanter:

– For eksempel når man skal gi bort penger i gave – da trenger man kontanter. Det blir ikke det samme å overføre penger.

Kleppen ser også gode argumenter for å la teknologiske løsninger overta, men nå synes han det går i raskeste laget.

– Hadde de ventet til 2030, tror jeg ikke det hadde vært noen sak i det hele tatt, sier Kleppen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.