– Det var mye bedre å fortelle om det enn at folk skulle gjette seg til hva som var galt med kona mi.

Det sier Tor Eliassen fra Løten. I går, under markeringen av Alzheimer-dagen på Skattlund på Ridabu, ble han tildelt Demensprisen 2016 for innsatsen han og kona Solveig har gjort for å ufarliggjøre det å snakke om demenssykdom.

Alzheimer som 58-åring

For ti år siden fikk Tor Eliassens kone, Solveig, Alzheimer. Hun var bare 58 år gammel. Ekteparet valgte å fortelle om sykdommen til venner, familie og naboer. Det gjorde situasjonen enklere.

I forbindelse med TV-aksjonen i 2013, da pengene gikk til demenssaken, fortalte de om sykdommen blant annet i en lengre reportasje i HA (se faksimile).

– Vi har aldri angret på at vi sto fram og fortalte om det. Vi har bare fått positive tilbakemeldinger. Det er ikke lenger noen skam å snakke om en sånn sykdom, sier Tor Eliassen.Eliassen fikk stående applaus fra en sal full av folk som jobber innenfor demensomsorg og andre.

– Jeg føler at det ikke er jeg som skal ha prisen, men kona mi. Men jeg har gjort så godt jeg har kunnet, sier han.

Eliassen skryter av oppfølgingen av Løten kommune med hjemmesykepleie og opphold på Lillehov. I dag bor Solveig på Rosetten på Løten helsetun. Hun trenger hjelp til det meste, men hun trives der, og humøret hennes er godt, forteller Tor Eliassen.

LIVET SKAL FORTSATT LEVES

Både som pasient og som pårørende til en som får en demensdiagnose, blir du brått kastet inn i noe nytt og kjent.

– Hvordan opplevde dere det da kona di fikk diagnosen?

– Vi tok det veldig rolig og pent. Det er en alvorlig og trist sykdom, men vi har hele tiden prøvd å gjøre det beste ut av det.

Nettopp dette med å gjøre det beste ut av situasjonen, til tross for en demensdiagnose, er et av demens-spesialist Peter O. Horndalsveen ved Hukommelsesklinikken på Sanderuds budskap.

– Livet skal både leves og mestres etter en demensdiagnose, og vi bruker mye tid på dette offensive budskapet. Man kan fortsatt ha høy livskvalitet, sier Horndalsveen, som påpeker at en demensdiagnose i seg selv slett ikke setter noen stopper for verken sydenreiser eller fjellturer.

– Man må beholde trua og være offensiv mellom ørene, sier Horndalsveen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.