En pioner i barn- og familievelferd, het det om Margaret Harrison – og det ble sagt, da hun døde 77 år gammel, at hun etterlot seg tre egne barn og flere enn en million barn som er hjulpet gjennom programmet Home Start.

En av de mange, rundt omkring i verden, som hjelper barn og familier i dette programmet heter Line Ødegård. Hun startet den frivillige jobben da hun var 25 år gammel.

– Hva er Home Start?

– Mennesker med store hjerter som velger å involvere seg i mennesker som trenger det.

– Hvem trenger Home Start?

– Et krav er at man må ha et barn under skolepliktig alder. Utover dette kravet, så kan alle ta kontakt. Alle som føler behov for en støtteperson, en stabil person for en periode.

– Hvem er de som jobber for Home Start?

– Gode medmennesker. Mennesker som liker å gi.

– Hva skal til for å bli familiekontakt?

– Vi må gjennom et 30 timers kurs.

– Er det en risiko for å stryke til eksamen?

– Nei, det er ikke noe eksamen. Vi går gjennom temaer, det gis informasjon og det er refleksjoner i gruppa.

– Hva gjorde at du valgte å bli familiekontakt?

– Det er nesten litt flaut, kanskje var det litt ego ... Men jeg var ferdig med utdannelse, en utdannelse som var ny i Norge, og jeg visste ikke hvor jeg skulle jobbe, hvor det var bruk for meg. Jeg startet i en barnehage, men den skulle etter hvert stenge – og da noen spurte om dette kunne være noe for meg, så tenkte jeg at dette kunne være en fin måte å bli kjent med Hamar kommune. Pluss at jeg er glad i barn, da. 

– Gi oss et eksempel på et besøk, hva skjer når du kommer inn døra?

– He-he, det er vel ikke akkurat slik det foregår, men ... Jeg møtes ofte med masse klemming og «koselig å se deg». Og så handler det om å kjenne litt på stemningen, hva er det behov for denne dagen. Kanskje hjelper jeg litt til med å ordne klesvask, kanskje lager vi kveldsmat sammen – og noen gang ser vi etter barna slik at de voksne kan gjøre ting på egenhånd. Kanskje trenger de litt tid for seg selv, det kan være foreldremøte, slike ting.

– Hvordan finner familiekontakten og familiene hverandre?

– Jeg mottar oppdrag fra dem som koordinerer tjenesten. Vi besøker familien sammen, jeg og koordinator, og så lager vi en avtale – om hva som er mål og mening.

– Hva er en vanlig årsak til at Home Start trengs?

– Det kan være så forskjellig, men ofte er det snakk om personer med et lite nettverk. Og det kan det være mange grunner til; det kan være sykdom, at noen er nyinnflyttet, det kan være travle hverdager.

– Er du en person som kan kontaktes av familien om nær sagt hva som helst, til hvilken som helst tid på døgnet?

– Nei. Vi har ofte faste dager, fast klokkeslett, kanskje også faste aktiviteter. 

– Starten på forholdet er den dagen du kommer på besøk første gang, men finnes det en slutt? Er det en ende? En slutt på jobben?

– Ja. Når vi begynner å merke at behovet ikke er der lenger, så snakker vi om at dette en dag har en ende, at vi skal videre, på nye oppdrag. Vi er jo ikke til stede for å bli en venn, men å gi vår støtte.

– Er det ikke lett å bli nettopp det, når dere er så tett på, en venn?

– For min del er det en person jeg treffer en gang iblant for en kaffekopp.

– Dere ble venner ...?

- Ja. 

– Er det ingen regler for slike situasjoner?

– Om det skulle skje, at man blir venner, så avsluttes Home Start-oppdraget, og så er man venner i stedet. 

– Hvor mange familier har du selv vært involvert i? Hvor mange i løpet av et år?

– I året er det snakk om en eller to familier.

– På hjemmesiden til Home Start, avdeling Hamar står det at dere er 25 kvinner og en mann. Hva tror du er grunnen til at det er så få menn?

– Det er vanskelig å svare på.

– Er det mangel på medmenneskelighet?

– Nei, det tror jeg ikke. Men kanskje er det en terskel, at vi må gjennom et 30 timers kurs, og ... Kanskje er det vi kvinner som snakker med hverandre og anbefaler hverandre.

– Er dette også en varslerrolle? Melder dere fra til myndighetene om det trengs?

– Vi har selvfølgelig borgeransvaret for å melde fra, men vi drøfter situasjonene med koordinator og det er koordinator som i aktuelle saker melder fra. 

– Da du fikk Frivilligprisen, så sa du at dette tar bort energitapet. Gjelder dette alltid, eller finnes det eksempler på det motsatte?

– Jeg kan jo ha dårlig samvittighet. Kanskje fordi jeg sa noe feil. Eller at jeg ikke kunne møte, slik som denne uka da jeg skulle møte en ny familie og så ble jeg syk – og, ja, det nærmer seg jo jul, og ... 

- Om du skulle anbefale et slikt engasjement for noen, hva ville du bruke som det beste argumentet for å melde seg?

– Jeg vet ikke om jeg har et godt selgende argument, men om du tviler, så meld deg på et kurs. Du må uansett like å gjøre dette. Og det fine med organisert frivillighet er jo også at man selv får et nettverk.

– Gi for å få, noe slik?

– Ja, slik er det.

Fakta

Line Ødegård

Alder: 33 år

Oppvokst: Sandefjord

Sivilstatus: Samboer

Yrke: Psykososial rådgiver Flyktningkontoret

Aktiviteter: Gå og strikke

Feriesteder: Et sted i Hellas som heter Molyvos.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.