Det er ikke lenge siden de siste asylsøkerne flyttet ut fra den gamle skolen i Ringsaker-bygda, etter et kort kapittel på halvannet år. Nå er guttene som bodde her spredt for alle vinder. Noen bor i nye mottak, andre har søkt lykken på egen hånd ute i Europa.

Bygget huser nå 28 hybler, med felles kjøkken og bad. På fotballbanen hvor det ble scoret hundrevis av mål, er det dørgende stille. Tilbake ligger noen minner fra det som var før, blant annet forlatte akebrett og sykler. Antakeligvis var det meste av det som ligger henslengt gaver fra folk i bygda.

– Jeg tror de fleste savner asylmottaket, og det livet det skapte, sier Rune Bye fra Brumund.

– MINNE FOR LIVET

Selv har han tidligere uttalt til HA at han til å begynne med var skeptisk til asylmottak i nærmiljøet, men endte opp med å få seg jobb der.

– Jeg savner det, jeg må si det. Det var en spesiell arbeidssituasjon, med helt andre mennesker, men på en positiv måte, skildrer Bye.

Han får støtte av Hanne Sofie Holmen. Hun var en av de mange lokale sjelene som engasjerte seg for guttene i mottaket, og hun forteller at årets feiring av nasjonaldagen ble en liten kontrast i forhold til fjoråret.

– 17. mai i fjor ble et minne for livet for mange av oss, sier Holmen, og forteller at det ikke bare er de voksne som tenker det er leit at asylmottaket ble lagt ned.

– Barna her savner det også. De kunne stikke ned og sparke fotball sammen, forteller hun.

– IKKE NOE MARKED

Men selv om bygdefolk savner mottaket, og daglig leder i eierselskapet Skarpsno Rolig AS forteller at mottaket ble driftet godt, er det lite håp for annet enn hybler akkurat nå.

– Kan det bli mottak igjen?

– Vi håper vi kan bruke det til asylmottak igjen i framtiden, men sånn som asylsituasjonen er nå, så er det ikke noe marked for det, sier Andreas Wiik til HA.

Et salg av eiendommen er ikke aktuelt per i dag, og Wiik forteller at bygget raskt ble gjort om til et hybelbygg. I dag har de leid ut om lag sytti prosent av hyblene, for 3300 kroner per enhet.

– Det er bedre at eiendommen blir brukt, enn at den står tom. Det er hyggelig for dem som bor i nærområdet at det er lys i vinduene, sier Wiik.

Skarpsno Rolig kjøpte i 2015 også det gamle behandlingssenteret Hagen i Veldre, og hadde også der planer om et asylmottak. I takt med at UDI kuttet ned på antall asylmottak, ble de planene skrinlagt, og Hagen igjen lagt ut for salg. Ifølge Wiik er det der saken fortsatt står, og i mellomtiden er også eiendommen i Veldre gjort om til hybler.

Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.