Kristian Kamp (48) fra Hamar sitter rolig i et hjørne. Han drikker kaffe og kikker på et tjuetalls unge og entusiastiske filmskapere. Alle jobber de for animasjonsselskapet Squeeze i Quebec City, en by på størrelse med Oslo, på andre siden av Nord-Atlanteren.

Her sitter mennesker som har jobbet for megaselskaper som Disney og DreamWorks. Han som styrer pc-en, som får det norske trollet Grimmer til å røre på seg på den store skjermen, heter Eric Lessard, han har jobbet med både Shrek-filmene og Madagaskar. Nå skal han og laget hans gjøre Kristian Kamps drøm til virkelighet.

troll fra lille hamar

Torsdag åpnet en av verdens største filmfestivaler, Berlinale, for 67 gang. På plass i Berlin er representanter for Global Genesis Group, som navnet forteller et globalt selskap, for å selge en norsk film, en av Norges dyreste, fra bitte lille Hamar: «Troll–the Tale of a Tail». Med seg i en koffert har selgerne en smakebit satt sammen i Canada, en videopresentasjon - og på reklameplakaten deres står det:

«Troll, from the animators and designers who brought you Shrek and Madagascar, is an adventure of a different size. The troll prince Trym has only two days to save his father, King Grom, who has turned to stone and had his tail stolen by the evil presence in the forest. Like Frodo in The Lord of the Rings, Trym and his companions must go on a wild and dangerous journey across the troll kingdom of Ervod to retrieve Grom’s tail, save his father’s life and return the kingdom to its rightful ruler.»

Kort på norsk: «Fra animatører og designere som ga deg Shrek og Madagaskar kommer her et annet eventyr. Trollprinsen Trym har bare to dager på seg til å redde sin far, kong Grom, som har blitt til stein. Som Frodo i Ringenes herre må Trym og vennene hans ut på en farlig reise for å hente Groms hale og redde hans liv.»

svimlende budsjett

Hundre og ti millioner norske kroner koster animasjonsfilmen. En svimlende sum, sett med norske øyne. «Kon-Tiki» (2012), også en av de dyreste norske filmer hittil, hadde et budsjett på hundre millioner, men i internasjonal sammenheng er hundre og ti millioner lavbudsjett.

I Hollywood er det snakk om en milliard, tusen millioner, når det lages film. Disneys nyeste, «Moana», hadde et budsjett på 1,1 milliard norske kroner. Og bare så det er nevnt, billettinntektene er foreløpig klokket inn til 3,5 milliarder.

Det er kanskje litt søkt å sammenligne den norske filmen «Troll–the Tale of a Tail» og Disneys storfilmer, men fakta er at filmen om de norske trollene skal selges inn på det samme marked: verden!

Allerede er filmen solgt til mange land, og mest oppsiktsvekkende er det at klarsignal er gitt for visning i Kina! Et land med flere kinoer enn Nord-Amerika.

premiere i 2018

Vinden har feid ned fra Nordvestpassasjen, over Hudson Bay og inn i østdelen av Canada. Det har regnet is på morran i Montreal. Nå snør det. Og blåser. På TV advares det mot å gå ut: «Blizzard!» I gatene sliter store pickup’er med å ta seg fram, noen få trassige sklir rundt på glatte sko og kjemper med stiv kuling.

Ikke alle som skal på jobb kommer seg dit. Hamarsingen Kristian Kamp ringer fra sin leilighet i 19. etasje nede i sentrum, og vi blir enige om å drøye morraøkta, se an været–og kanskje møtes til lunsj.

Han vet hva som foregår ute i gatene. Han har jobbet i Montreal og i Quebec City i Canada i flere måneder nå. Nærmere femti mennesker jobber på heltid med filmen «Troll–the Tale of a Tail». Til sommeren neste år skal filmen være ferdig, premiere er antatt å bli på høsten.

En lang, lang, lang ferd skal avsluttes. En idé født i Kristian Kamps hode i 2003, offentliggjort i 2006, en bergogdalbanereise skal gi liv til et globalt kinoeventyr. Filmen er fullfinansiert, produksjonen er lagt til Canada på grunn av økonomiske fordeler, fordeler som også trekker ekspertise til dette store landet på andre siden av kloden.

Filmen er forsikret gjennom European Film Bonds i København.

en lang reise

Desember i London er handletid for nordmenn. Men ikke for alle. Tre karer fra produksjonsselskapet Fabelaktiv på Hamar er på en slags studietur i verdensbyen. Året er 2005, og de har tatt inn på et lavbudsjetthotell i Sussex Gardens. En av disse karene har en liten plan, og han har vært innom ei sjappe og handlet ei rimelig rødvinsflaske. Han inviterer de to andre karene på rommet til et lite glass før de skal ut å spise.

Nå har han bestemt seg for å vise fram noe helt eksepsjonelt: En idé til en kinofilm om norske troll.

– Min første tanke var: «Er ikke dette gjort før?», sier Jørn Kolsrud, som sammen med Jonny Westernes ble invitert til Kristian Kamps rom.

Han med ideen viser fram noen skisser en fjerde person, Johnny Carlsen, har laget.

Det finnes ikke grenser for trass. Ikke om mennesket virkelig tror. Historien om filmen «Troll – the Tale of A Tail» har vært omtalt i Hamar Arbeiderblad i mer enn ti år, fra førstesiden lørdag 9. desember 2006: «Satser på troll til 120 millioner». Det har vært opp og nedturer. I juni i 2013 het det «Stopp for Troll i Amerika» og i april i 2015 var tittelen «Troll trenger penger». En rekke personer i Hamar har gått inn med penger. En av dem, Stig Werner Hansen, har lagt noe slik som ti millioner inn i prosjektet.

Mange har vært inn og ut av dette eventyret, både lokalt og rundt omkring i verden. Trollene har reist gjennom mange land; som England, Tyskland, Russland, USA, Canada og Kina.

Kristian Kamp har aldri forlatt trollskogen «Ervod». Han sa opp jobben sin i Fabelaktiv for mer enn ti år siden. Siden har han holdt seg sammen med sine venner; «Trym», «Grimmer», «Grom», «Jutul» og alle de andre.

- MULIGHET TIL Å GJØRE NOE SPESIELT

Kevin Munroe (44) er kanadisk, men bor i California. Han lever for og av film. Han har jobbet for store selskaper som Jim Henson Company, Disney, Warner Bros., Cartoon Network og Nickelodeon–og han har jobbet med George Lucas i Lucas Films.

Nå er han regissør for «Troll – the Tale of A Tail».

– Det er stas å være her, det blir topp å jobbe med dere, sier han til et tjuetalls ivrige animasjonseksperter i selskapet «Squeeze» i Quebec City.

Han, samboeren hans og Kristian Kamp har tatt toget tre timer fra Montreal for et «kick-off» for dem som skal skape karakterene til Troll-filmen. De er allerede i gang med å lage grunnmuren til det som skal bli spillefilmen.

– Vi har mulighet til å gjøre noe helt spesielt, sier han.

– Dette er en far-sønn-historie. Vi skal sørge for at publikum føler noe for helten vår, «Trym». Han er en ung gutt med masse energi, sjarm, han er en «cool» type.

Han forteller, sammen med Kristian Kamp, som er co-regissør og en av tre produsenter, om flere av karakterene; om høvdingen «Grom», om skurken «Grimmer» og om «Tryms» venn, «Freia».

– Er det noe mer enn bare et venneforhold mellom «Trym» og «Freia»? Er det en slags ekstra spenning der, som for eksempel hos «Harry» og «Hermine» i «Harry Potter», vil en vite.

– De er venner, ikke kjærester, men vi skjønner hva du mener. Det kan kanskje være noe der, noe …, sier regissørene.

FIKK NAPP I CANADA

«Sommeren 2013. Vi må gjøre noe», står det i et internt notat i Sagatoon, selskapet bak filmen «Troll – the Tale of a Tail». To av selskapets personer, Kristian Kamp og Jonny Westernes, reiser til en filmfestival i Frankrike, «Annecy International Animated Film Festival and Market».

Der treffer de en kar. Han heter Jean Aubert, en filmprodusent med et eget selskap i Canada. Denne mannen sitter med et stort nøkkelknippe, og flere av disse nøklene passer akkurat i de dørene som må åpnes for filmen fra Hamar.

I dag er mange dører åpne, både de som Aubert har åpnet og andre.

Det er to produksjonsselskaper i Canada, i Montreal og Quebec City, et internasjonalt salgs- og distribusjonsselskap, «Global Genesis Group» (GGG), et internasjonalt salgs- og distribusjonsselskap, «China Lion», i Los Angeles, samt «Spring Era», et filmproduksjons- og filminvesteringsselskap basert i Beijing, Kina.

Budsjettet på hundre og ti millioner norske kroner har tre sterke bein; noe slik som femti lokale investorer, store og små, i Hamar, det kinesiske selskapet, som har gått inn med fem millioner amerikanske dollar – og den kanadiske filmfinansieringsordningen, styrt av «Royal Canadien Bank».

Grovt sett kan man si ha den kanadiske filmordningen er slik at opp mot femti prosent av penger brukt på filmen i Canada blir refundert, og spesialistene i «Royal Canadien Bank» håndterer ordningen og sørger for en slags kredittordning for filmer under produksjon.

Kan noe i det hele tatt stoppe filmen «Troll – the Tale of a Tail» nå?

– Hva da? Stoppes? Nei. Filmen er fullfinansiert, sier en av produsentene, kanadieren Claudio Castravelli.

Han har produsert mer enn tretti spillefilmer og har hatt ansvaret for mengder av TV-produksjoner og jobbet for flere store Hollywood-selskaper. Han er mer interessert i å snakke om å finansiere et annet prosjekt, «Dustbin Heroes», som også er skapt av kvartetten Kristian Kamp, Jørn Kolsrud, Johnny Carlsen og Jonny Westernes.

– Det kan bli en co-produksjon med Norge, Tyskland og Canada, mener Castravelli.

tror på troll

Det henger en stor gitar utenfor inngangsdøra til 4270 Boul ST-Laurent i Montreal. Rett nede i gata her finnes et av verdens beste lunsjsteder, intet mindre, «Schwartz’s Deli». Hockeylegenden Guy Lafleur, sangfuglen Céline Dion og tøffingen Burt Lancaster er tre av mange som siden 1928 har gaflet i seg høye sandwicher med røkt kjøtt. Vi også. Etter hvert. Men først inn døra under den store gitaren.

Selskapet «nGenious» er rett og slett rigget for den norske filmen «Troll - the Tale of A Tail». De to karene Eric Gervais-Despres og Benoit Parent har leid seg inn i toppetasjen, og bygget studio fra hard betong og opp. De tror på troll.

Rundt dem sitter et tjuetalls personer og lager omgivelsene trollene skal «leve» i. Og på bakrommet finnes en helt spesiell liten sak, knyttet til selskapets store datamaskiner. En liten turbo, som sørger for at animasjon kan håndteres flere titalls ganger raskere enn normalt. Rett og slett en tid- og pengesparer.

Her er også produsenten Jean Aubert, som forteller om den store utviklingen av animasjonsjobbing i Montreal, om både en spillefilmbransje og ikke minst en gamingbransje.

– Det startet for kanskje femten år siden. I dag jobber mange tusen personer i denne bransjen i Montreal, sier Jean Aubert.

Tre–fire skoler er utdanningsfabrikker for bransjen, og en enorm motor i det hele er «Ubisoft», et selskap som utvikler og selger spill, som har mange tusen ansatte, som selger spill for mer enn en milliard euro i året, som er representert i tjue land og som altså har hovedkontor i Montreal.

til og med busterud er sikker

Kristian Kamp er ingen storspiser, men han koser seg med den klassiske «smoke meat sandwich», hos tidligere omtalte «Schwartz’s Deli». Ute piper fortsatt den kanadiske prærievinden. Her inne står folk i kø og spiser.

– Snart femten år er gått siden du første gang begynte å leke med ideen om en trollfilm, i 2003. Nå lages filmen. Mange har vært og er involvert, mange har vært og er sysselsatt av den sprø ideen din, har du tenkt på det?

– Nei, faktisk ikke. Men det er jo sant. Jeg har jo lurt litt på det, enkelte ganger, om dette kunne gå bra. Det har jo vært perioder hvor vi har slitt, jeg også. Men håpet mitt har hele tiden vært at vi skulle få til dette her, og at alle som har bidratt skal få tilbake hva de en gang la i potten.

Det ser lyst ut nå.

Til og med Hamars ordfører har uttalt seg skråsikkert om at det nå nærmer seg premiere, etter at han var innom kontoret i Montreal på besøk for noen måneder siden.

Det finnes ikke troll i Canada. Det er litt rart. Ikke har de hørt så mye om norske troll, heller, kanskje de tenker mest på trollene i «Harry Potter»-filmene, eller «Ringenes Herre»?

De som jobber med trollene fra Hamar lærer seg raskt. De unge og raske koser seg med «Trym», «Grimmer», «Freia», «Jutul», «Grom» og resten av gjengen. Regissøren Kevin Munroe har til og med klart å få et troll, eller var det en trollkjæledyr, til å spy. Det ler de av, hele gjengen.

– Og husk at troll tåler mye mer enn mennesker. De tåler en skikkelig trøkk, sier Kevin Munroe til de som skal skape karakterene.

– Vær modige, push it, sier han til slutt og setter to streker under.

En kveld har vi ruslet borti gata for å ta et par øl og være med på quiz på en irsk pub. Teamet vårt har navnet «Trolls», selvsagt. På laget er regissørene Kevin Munroe, Kristian kamp, Kevins kjære Mignonne og undertegnede.

Vi gjetter at Kirgisistan ligger der Moldova ligger. Ingen av oss husker at John McEnroe ble utvist fra Australian Open. Filmfolka er gode på gamle filmer og TV-serier, selvsagt.

Men det hjelper lite.

Vi er i realiteten sjanseløse.

I alle fall uten et eneste spørsmål om troll.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.