• Illustrasjonsfoto: Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

- Etterspørselen hos oss er som før. Vi har hatt normal levering ut over høsten. Om lag 200 av de 300 kassene vi har stelt i stand med tørr ved er solgt.

Det sier Mikkel O. Dobloug. Sammen med kona Toril driver han Vedbua i Furnes i Ringsaker.

Han sier at ekteparet har trappet ned produksjonen til det halve av da de var på topp.

50 prosent økning

Flere vedprodusenter melder ifølge NTB om en salgsøkning på 50 prosent i år.

Fra 2015 til 2016 var veksten i vedforbruket på 40 millioner kWh, tilsvarende 420.000 seksti liters sekker med bjørkeved, ifølge tall fra SSB.

– Ifølge rapporter vi får fra vedprodusenter over hele landet, ligger det også an til en videre vekst i vedforbruket i 2017, sier Øyvind Stranna Larsen, fagsjef i Norsk Ved, som er fagorganisasjonen for vedprodusenter i Norge, til Nationen.

KUNDENE VET HVA DE VIL HA

Furnesingene forteller at de har mange faste kunder - og at det er lokal bjørk som teller:

- Det er nesten ingen som vil ha blandingsved lenger. Folk er opptatt av at det skal være norsk bjørk.  Vi får bjørka levert i strangler av sønnen vår. Han har tusen mål med skog der det må tynnes en del. Det er viktig å passe på at bjørka hogges mens det er kaldt. Da blir barken sittende og veden holder seg hvit og pen, sier veteranen.

EN AV NORGES STØRSTE

SSB-tallene viser at vedforbruket vårt i 2016 lå på 5,61 milliarder kWh. Dette tilsvarer brutto energimengde i cirka 54 millioner 60 liters sekker med bjørkeved. I 2015 var vedforbruket i Norge på 5,57 milliarder kWh.

En av Norges største vedprodusenter, Roy Vermundsberget i Åsnes kommune i Hedmark, melder om rekordsalg i år av bjørkeved fra Finnskogen. Vedprodusenten har økt salget så langt i år med 67 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

– En ny trend er at folk sikrer seg ved mye tidligere enn før. Etter en noe kjølig sommer var årets vedsalg i full gang allerede i august, sier Vermundsberget. (©NTB)

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.