Tekst: – Dette er helt fantastisk, sa Helland til NRK like etter kampslutt.

Luis Pimentas KIL-gutter vartet opp med frekke tunneler, men utover de lekne detaljene klarte ikke førstedivisjonslaget å gjøre noe som helst med de overlegne seriemesterne. Den store underholdningen var forbeholdt en magisk Helland, som plaget KIL-keeper Otto Fredrikson gang på gang.
For første gang har et lag i norsk fotball på herresiden vunnet The Double to år på rad.
Pål André Helland utnyttet en av flere feil fra Fredrikson da han skrudde inn 1-0 med et lurt frispark allerede etter elleve minutter. Da forsvant mye av spenningen i årets cupfinale.
Rosenborg, som spilte sin 17. finale, gjorde ikke mer enn nødvendig på vei til sitt 11. NM-gull i regnværet.
Noen hektiske minutter tidlig i 2. omgang fjernet det siste lille håpet som de rødkledde fra Hedmarken hadde. Først slapp Fredrikson en Christian Gytkjær-heading i tverrliggeren. Etter 50 minutter kunne Tore Reginiussen nokså uhindret heade inn 2-0 etter en smart corner fra Helland.

Gyllen venstrefot

KIL-spillerne gikk helt tom for krefter og kunne bare innta statistrollen da banens frontfigur brukte venstrefoten på hjørnet av sekstenmeteren og økte til 3-0 etter 63 minutter.

Bare to minutter senere kom Helland løs omtrent i samme posisjon, og med sin presise venstrefot kom 4-0 foran RBKs harde kjerne. Helland kunne fått enda en assist, hadde ikke dommer Tore Hansens annullert scoringen som Christian Gytkjær satte inn 20 minutter før slutt.
En liten trøstescoring kunne kommet kvarteret før slutt, men KILs ballskikkelige Martin Ellingsen ble stoppet av André Hansen.
Åtte minutter før full tid ble Helland byttet ut til stor og fortjent applaus. Finalehelten ble omfavnet av trener Kåre Ingebrigtsen. Det ble starten på en søndag med trønderfeiring i hovedstaden.
Kongsvinger var i sin aller første cupfinale, men klarte aldri å sette sitt preg på kampen. Trener Pimenta står for en spillende stil, men mot mektige Rosenborg spilte Kongsvinger seg mest i trøbbel med skumle tversoverpasninger.

Bare Odd har flere

Rosenborg har dermed vunnet serie og cup to år på rad. Det er historisk i norsk fotball. Ingen klubb har klart den bragden. The Double er for øvrig noe RBK nærmest har gjort for å vane i vinne. De har sikret det seg hele ni ganger, første gang i 1971.
Sju lag fra nivå to har vunnet cupfinalen: Gjøvik/Lyn (1962), Rosenborg (1964), Bodø/Glimt (1975), Brann (1982), Molde (1994), Vålerenga (1997), Hødd (2012).
Nå er det kun Odd som står med flere NM-gull enn Rosenborg. I Skien har man 12 pokaler i skapet.
Det var en rekke ledige stolseter på tribunen under søndagens finale. Det irriterte fans som ikke hadde fått sikret seg billett.
Men i perioder kunne man nesten plusse på de 11 KIL-spillerne som hadde orkesterplass da RBK ble historiske. (©NTB)

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.