Onsdag legger kommunalminister Jan Tore Sanner (H) fram tre stortingsmeldinger om kommunereformen og regionreformen, blant annet om hvilke oppgaver de nye kommunene skal få.

– Kommunereformen handler om å sikre gode velferdstjenester i hele landet, nå og i fremtiden, sier Sanner i en pressemelding.

Kommunene skal blant annet overta ansvaret for tannhelsetjenesten, mens de største kommunene også får ansvar for deler av kollektivtrafikken – på visse vilkår. I dag er dette fylkeskommunenes ansvar.

I 2014 hadde den fylkeskommunale tannhelsetjenesten en omsetning på nesten 3 milliarder kroner og utgjorde om lag 3.400 årsverk.

Også når det gjelder barnevernet skal kommunen få flere oppgaver og mer ansvar. Barnevernet er i dag et felles ansvar mellom stat, fylkeskommune og kommune.

Fylkeskommuner

Sanner avviser at omleggingen er et forsøk på å fjerne oppgaver fra fylkeskommunen for senere å fjerne mellomnivået mellom stat og kommune.

– Dagens fylkesgrenser begrenser den regionale utviklingen. Fylker med felles utfordringer bør i større grad løse disse sammen. Vi mener større og mer funksjonelle fylkeskommuner legger grunnlag for bedre samarbeid med andre regionale aktører og mer helhetlig samfunnsutvikling, sier Sanner.

Også fylkeskommunen får nye oppgaver i proposisjonen Sanner legger fram onsdag.

Det omfatter blant annet ansvar for kjøp av innenlandske flyruter, tilskudd til private lufthavner, ansvar for statlige fiskerihavneanlegg, tilskuddsmidler innen landbruket, midler til kultur og kulturminneoppgaver. Målet er et styrket samarbeid med staten.

Fortsetter framover

Sanner sier videre at kommunereformen må fortsette framover. Ifølge kommunalministeren er det fortsatt flere kommuner som vurderer sammenslåing, og departementet varsler en oppdatert status i kommuneproposisjonen for 2018.

I 2020 vil Norge ha 356 kommuner, mot 428 før reformen startet. Da har 118 kommuner gått sammen til 46 nye kommuner.

Dagens 19 fylker skal reduseres til "om lag" ti regioner, og antall fylkesmenn følger etter.

(©NTB)


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.