Nå har Scaniaen i branngarasjen i Løten fått selskap. Den nye bilen er også av merket Volvo. Tankbilen er bygget på et FL 280-chassis, og har firehjulstrekk. Den skulle egentlig ha kostet Hedmarken brannvesen tre millioner kroner, men takket være en heftig arbeidsinnsats fra brannmenn på Hamar, med å montere vanntank, slokkeutstyr og blålysanlegg, ble prisen for den nye brannbilen dyttet ned til kun to millioner.

– Vi er veldig glade for at gjengen på Hamar har gjort en så god jobb, sier Tor Bekkevold som er utrykningsleder i Løten.

Bilen ble overrakt brannstasjonen i Løten 10. oktober. Behovet for en ny tankbil var ifølge Bekkevold stor, da den forrige som sto i Løten var fra 1983. Denne begynte å få en del mangler, og blant annet var bremsene i dårlig stand.

Tanken og slokkeutstyret fra den gamle bilen var derimot i god stand, og ble flyttet over på den nye bilen.

Tar seg lettere fram

Bilen har som nevnt firehjulstrekk, og den er ganske lett til tankbil å være.

– Bilen veier 13 tonn, og den er litt mindre enn den andre bilen vi har. Tanken er at denne skal være lettere å komme fram med, forteller Bekkevold.

Beredskapstiden dersom det skulle bli brann, er på dagtid på fire minutter. Seks minutter tar det på natta. Bilen har automatgir, for å gjøre den mer lettkjørt. Og den har allerede fått prøve seg på utrykning, ifølge Bekkevold.

– Bare noe småtteri, men det har vært greit å få testet at bilen oppfører seg som den skal også når det er alvor.

Noe fartsfantom er bilen dog ikke, med maksfart på 100 kilometer i timen.

Godt utstyrt

Løten brannstasjon har også fått ny feierbil til 350.000 kroner, og en helt ny hydraulisk jekk til redningsbruk ved trafikkulykker. Bekkevold er godt fornøyd med utrustningen.

Brannvesenet i Hedmark har bestemt at det skal brukes skum i stedet for vann for å slokke brann, og det er altså skum som fylles på tanken til den nye bilen.

– Det blir mindre skade på bygninger, og tryggere for røykdykkerne da det blir mindre røykutvikling av skum enn av vann. Konseptet kalles One Seven. Det er plass til sju ganger så mye skum som vann i tanken. Maksimal kapasitet på tanken til den nye bilen er altså 35.000 liter skum.

Bekkevold er godt fornøyd med å være utrykningsleder i Løten. I fjor hadde brannvesenet i kommunen 73 utrykninger, omtrent en for hver hundrede Løtensokning.

– Jeg har inntrykk av at det er bra fokus på det å forebygge brann i Løten, mener Bekkevold.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.