I oktober i fjor kom nyheten de ansatte ved Hedmark fengsel hadde håpet å unngå: Regjeringen har bestemt at antallet fengsler skal ned, og at Bruvoll fengsel i Nord-Odal er blant de seks som skal avvikles.

Både fengselet og de ansatte er underlagt Hedmark Fengsel, som også inkluderer fengslene på Ilseng og i Hamar. En nedleggelse berører ansatte i form av nedbemanning på alle de tre stedene.

LES OGSÅ: 40 lokale fengselsansatte kan miste jobben

18. februar sendte Arbeiderpartiet og LO i Hedmark et felles brev til justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) for å sikre at de ansatte følges opp i en vanskelig tid.

Ber om ekstra penger

I brevet krever Ap og LO at det bevilges såkalte omstillingsmidler til Hedmark fengsel gjennom det reviderte statsbudsjettet.

«Samarbeidskomiteen mellom LO og Arbeiderpartiet i Hedmark er kjent med at det ikke er tilgjengeliggjort omstillingsmidler for Kriminalomsorgsdirektoratet, og at tillitsvalgte fra Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund har meldt dette til medlemmer av justiskomiteen og til statssekretær Knut Morten Johansen», står det i brevet som er signert LOs distriktssekretær Odd Erik Kokkin og Hedmark Ap-leder Anita Ihle Steen.

De to skriver videre at de er svært bekymret for situasjonen:

– De fengselsansatte gjør en viktig jobb for samfunnet, og flere står nå i fare for å bli stående uten jobb. Området av Hedmark som mange av disse bor i, har få andre aktuelle arbeidsplasser, og vi er bekymret for muligheten disse har til å komme raskt i arbeid igjen.

– Uforståelig nedleggelse

Kokkin og Steen trekker fram at nedleggelsen skjer samtidig som at medier og tillitsvalgte melder om ny økning i soningskøene og flere henleggelser av saker. De mener derfor vedtaket framstår som paradoksalt og uforståelig.

LO og Ap i Hedmark ber om at både stortingsrepresentanter, justiskomiteens medlemmer og de folkevalgte fra Hedmark ser sitt ansvar og prioriterer alle de som nå går en utrygg sommer i møte.

Ønsker rask behandling

I brevet står det videre at samarbeidskomiteen i Hedmark stiller seg undrende til at Stortinget ikke allerede i årets budsjett så behovet for å bevilge omstillingsmidler i møte med oppsigelser av de fengselsansatte.

– Vi ber om at det snarest mulig stilles omstillingsmidler til rådighet, og senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Midlene må direkte hjelpe de som nå står uten arbeid, samt støtte vertskommunens arbeid for å håndtere omstillingssituasjonen som er skapt, avslutter Kokkin og Steen i brevet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.