Blir det til slutt vedtatt å bygge et nytt hovedsykehus ved Mjøsbrua, slik styret i Sykehuset Innlandet fredag fastslo at de ønsker, betyr det at flere hundre ansatte på Sanderud psykiatriske sykehus med tida vil få en ny arbeidsplass.

Stange-ordfører Nils A. Røhne (Ap) mener det er verdt at arbeidsplassene forsvinner ut av kommunen.

– Hva tenker du om at arbeidsplassene blir borte?

– Det har hele tiden vært slik i diskusjonen om sykehus i Innlandet, at Stange kommune har hatt som prioritet å skape best mulig helsetilbud for pasienten. Vi har ikke sett på dette som en kommunal utfordring i forhold til at vi har mange arbeidsplasser på Sanderud, sier Røhne.

400 ansatte blir borte

For det har vært lite bråk rundt det faktum at et nytt hovedsykehus betyr at Stange vil miste en av de største arbeidsplassene kommunen har. For inn i det nye sykehuset man ønsker å bygge, skal også behandlingen av psykiske lidelser og rus. Byggestart er anslått til tidligst i 2022.

Idag er det tilknyttet rundt 550 årsverk til Sanderud. Distriktspsykiatrisk senter Elverum–Hamar skal eventuelt ikke flyttes, og denne avdelingen har 121 årsverk, får HA opplyst fra Sykehuset Innlandet. Det betyr at over 400 ansatte blir borte om hovedsykehuset sto ferdig i morgen. Røhne mener mange kan lære av Stanges eksempel i sykehusdebatten.

– Vi har lagt et betydelig antall arbeidsplasser og ressurser i den regionale potten. Det burde være et eksempel til etterfølgelse. Vi må komme i en situasjon der de politiske diskusjonene ikke blir preget av kommunegrensene, sier Ap-ordføreren og legger til:

– Men det betyr ikke at vi ikke er opptatt av arbeidsplasser i Stange. Vi har kjøpt arealer på nesten 100 mål i tilknytning til Stange næringspark. Det er kanskje den beste beliggenheten inntil nye E6.

KUNNE BLITT NYTT SYKEHUS

Et tap av fire hundre arbeidsplasser står i kontrast til planene som forelå i forrige runde av sykehusdebatten i Innlandet. Den gang lovet både statsminister Jens Stoltenberg og helseminister Sylvia Brustad at det skulle komme et nytt sykehus, og det var Hamar-regionen som var utpekt. Det forelå skisser for et nytt sykehus til 1,8 milliarder på Sanderud. Så skrotet styret i Helse Sør-Øst i praksis planene på et styremøte i desember 2008.

– Det er klart, det er to forskjellige situasjoner, men jeg tenker at Sanderud har vært et bra sted for våre pasienter, sier divisjonsdirektør for psykisk helsevern Gunn Gotland Bakke til HA.

Men hun tror pasientene vil få det enda bedre i et nytt hovedsykehus. Flere studier har vist at psykisk syke dør tidligere enn resten av befolkningen. Ofte lider de av fysiske sykdommer som ikke blir diagnostisert og behandlet, og som er medvirkende til at de dør. En samling av helsetjenestene gjør det lettere å behandle hele pasienten.

– Vi vil få en mye bedre utnyttelse av hverandres kompetanse, sier divisjonsdirektøren.

ikke tema blant de ansatte

Anne Bi Hoffsten er tillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund, og forteller til HA at hun opplever at det er lite diskusjon blant de ansatte på Sanderud om at arbeidsplassene kan bli flyttet.

– Skal vi få et bra tilbud for pasientene, så er vi nødt til å samle funksjonene, sier Hoffsten

vil ha diskusjon

Stange-ordføreren etterlyser nå en diskusjon om hva Sanderud kan brukes til i etterkant.

– Det vil være nødvendig å ha en diskusjon om hvordan vi benytter arealet som ligger så sentralt i Stange. Det er langt fram, men det er greit å ha god tid til å tenke igjennom, sier Røhne.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.