HA har vært på besøk på Greveløkka skole. Hør dem synge de tre første versene av nasjonalsangen i videoen!

Ifølge undersøkelsen blant barneskolelærerne, utført av Framtida.no og Pirion, svarer halvparten av de spurte lærerne at 60 prosent eller flere av elevene deres kan det første verset av nasjonalsangen i Norge.

Langt færre kan de resterende versene. Første vers av «Norge i rødt, hvitt og blått» og «Nordmannen» er det også et mindretall av elevene som kan.

Fortvilet

Professor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo, Jan-Roar Bjørkvold, sier til avisa at han er fortvilet over resultatet i undersøkelsen.

– For meg som har brukt over 30 år av livet mitt på å fortelle om hvor viktig sang er for oss, er dette fortvilende, sier han.

Han mener lærere har et stort ansvar for å holde på sang i skolen.

– Det er sangen som holder oss sammen som nasjon i krisetider, både under og etter krigen og etter 22. juli, er det sangen som har samlet oss. Sangen gir oss glede, fellesskap, vemod og minner, sier han.

(©NTB)

De første tre versene

Her er de tre første versene av Ja, vi elsker dette landet, Norges nasjonalsang, skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson og tonesatt av Rikard Nordraak:

Ja, vi elsker dette landet

som det stiger frem

furet, værbitt over vannet,

med de tusen hjem.

Elsker, elsker det og tenker

på vår far og mor,

og den saganatt som senker

drømmer på vår jord.

Dette landet Harald berget

med sin kjemperad,

dette landet Håkon verget

medens Øyvind kvad;

Olav på det land har malet

korset med sitt blod,

fra dets høye Sverre talte

Roma midt imot.

Bønder sine økser brynte

hvor en hær drog frem;

Tordenskjold langs kysten lynte,

så den lystes hjem.

Kvinner selv stod opp og strede

som de vare menn;

andre kunne bare grede,

men det kom igjen!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.