Gjenstander fra åtte kommuner, som på ulike vis knytter Edvard Munch til stedene, er samlet i et skrin som skal plasseres i gulvet i det nye Munch-museet.

– Jeg synes det er utrolig flott at disse gjenstandene får lov til å ligge nede i dette skrinet for all evighet. Nå graves det jo opp diverse historiske smykker i Bjørvika. Om tusen år blir kanskje tante Karens brosje også gravd opp i samme område, sier Torill Stokkan fra Fredrikstad til Aftenposten. Hun hadde med seg en sølvbrosje som har tilhørt Munchs tante, som har fått mye av æren for at Munch fikk utviklet sitt kunstnertalent.

Skrinet ble fylt på byrådsleder Raymond Johansens kontor tirsdag, og byrådslederen følte han var med på noe stort da han la gjenstandene i skrinet som kronprinsesse Mette-Marit skal senke ned i gulvet på det nye museet fredag.

– Det er ikke så mange ganger du får muligheten til å sette fortiden inn i en ubestemmelig fremtid, som noen en eller annen gang kanskje kommer til å åpne igjen, sier Johansen.

I tillegg til brosjen inneholder skrinet blant annet frø fra ett av epletrærne ved Ekely, en kvist av et av kirsebærtrærne utenfor det nåværende museet på Tøyen, en kopi av Munchs testamente, jord fra Munchs fødested på Løten, takspon fra gamle Vågå kirke hvor Munch hentet inspirasjon til aulamaleriene og en glattslipt stein fra rullesteinsstranda i Åsgårdstrand der Munch blant annet malte Pikene på broen. (©NTB)


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.