HA oppdaterer fra rettssaken mot drapstiltalte Svein Jemtland.

Her kan du lese den fyldige dekningen av hva som skjedde i rettssal 9 før lunsj denne tirsdagen.

Her er de nyeste oppdateringene:

13:04: Dommer Trond Christoffersen sier forhandlingene avsluttes for i dag mens lagmannsretten behandler begjæringen om lukkede dører.

Vi avslutter dermed denne live-dekningen. Onsdag klokken 11:30 er vi på plass i tingretten og følger saken videre.

13:03: En avgjørelse er ventet i løpet av kort tid. Partene i rettssalen venter nå på at dommeren skal komme med en kjennelse rundt en eventuell lukking av dørene.

12:56: Tingretten har tidligere bestemt at hele saken skal gå for åpne dører, men nå har altså forsvarerne bedt om en ny vurdering. Dette er årsaken til at vi nå får et opphold i saken.

12:39: Forsvarerne har for andre gang begjært at den neste delen av forhandlingene føres bak lukkede dører. Dommeren sier retten vil bruke 15 minutter på å behandle spørsmålet om hvorvidt rettssaken skal lukkes, men først er det ti minutters pause. Dersom rettssaken lukkes, så er det snakk om delen hvor avhørene av de to sønnene skal spilles av på storskjerm.

12:36: Jemtland sier han har 22 minutter i uka som han kan bruke til å kontakte sønnene sine på telefon. Han sier han også har fått innvilget fire besøk av barna i året.

Bistandsadvokat Hansen spør om tiltalte har påvirket barna sine fra fengselet. Jemtland nekter for dette.

12:32: Jemtland sier han snakket med barna sine på telefon lørdag og søndag, like før rettssaken. Hansen vil vite hva som var tema for samtalene. Det er nå kraftig munnhuggeri mellom Hansen og Jemtland.

- Har du flere ganger sagt til barna at du snart kommer ut igjen?

- Jeg kan ikke bli dømt for en handling jeg ikke har gjort, så da har jeg sikkert sagt at jeg kommer ut igjen, ja.

- Hva tenker du om hvis du blir dømt, og nok en gang gir falske forhåpninger til barna dine?

- Jeg kan ikke se at jeg skal bli dømt i denne saken, så da skaper jeg heller ikke falske forhåpninger.

12:30: Svein Jemtland svarte rolig og kontrollert på spørsmål fra forsvarerne, men framstår langt mer amper etter at bistandsadvokat Hansen overtok ordet.

12:28: Hansen spør hvorfor Jemtland brukte det han kaller "hvite løgner" overfor barna:

- Barnepsykologien er ganske enkel, alle trygger barna sine med usannheter i hverdagen. Jeg ga dem den tryggheten jeg oppfattet ville være best for dem der og da.

12:23: Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen har et spørsmål:

- Kan du fortelle om hvordan barna hadde det fra Janne ble borte og fram til du ble pågrepet?

- Barna ble tatt vare på på best mulig måte, slik situasjonen var. Jeg fikk hjelp av venner til å holde rutinene oppe. Jeg var konsekvent på at rutinene skulle følges, og prøvde å gi den omsorgen barna skulle ha, men jeg var preget selv. Jeg satt bare hjemme og gråt.

- Spurte de etter moren sin?

- Det har jeg allerede forklart. Jeg ga en forklaring som var logisk og som i deres verden var best.

12:20: Jemtland sier det var helt uvirkelig å få høre fra politiet at kona hadde dødd av drukning.

- Avhørene ble avlyst og jeg fikk medisinsk hjelp, sier han - og beskriver det hele som et stort sjokk.

12:19: Jemtland sier han åpnet bakdøra på Toyota-en for å lufte ut. På dette tidspunktet hadde Janne Jemtland ifølge tiltalte ligget bak i bilen i over et døgn.

12:16: Vi har nå kommet fram til 30. desember. Jemtland sier han kjørte den svarte Toyoya RAV4-en ned til en kamerat - som på det tidspunktet var på ferie i utlandet - for å låne den større Hyundai-en han skulle bruke til å frakte liket.

12:10: Andenæs spør mer rundt hva som skjedde natt til 29. desember:

- Etter at skuddet har gått av, så beskriver du at du tar av henne klærne og lar henne ligge. Hvor lenge blir hun liggende før du pakker henne inn i plast og legger henne inn i bilen?

- En og en halv til to timer, svarer Jemtland.

12:08: Jemtland sier kona gikk med såkalt CS-gass i veska da de bodde i utlandet - av frykt for å bli overfalt.

12:07: På spørsmål om hvilke erfaringer Janne hadde med våpen, svarer Svein Jemtland at kona en gang lånte ei hagle for å avlive familiens katt.

- Katten sto og mjauet; det gikk Janne på nervene. Det har blitt meg fortalt at Janne kom ut og skjøt katta ved terrassen. Først med ett skudd, og så med et par til. Det ble et hull i bakken. Det var i 2012, men jeg var ikke til stede. Det er en historie alle vennene vet om.

12:05: Svein Jemtland bekrefter at Janne Jemtland var med i en "koneklubb" da paret bodde i Djibouti i Afrika. Her foregikk det jevnlige skytetreninger.

12:04: - Janne var min kjærlighet, sier Svein Jemtland.

12:03: Tiltalte sier at kona fikk studieplass på Gjøvik høsten 2017. Samtidig hadde ektemannen siden 2015 studert barnevern i Troms.

12:00: Jemtland forteller at kona slet med dårlig helse og manglende energi.

- Hun kunne drikke fire-fem-seks Red Bull om dagen for å holde energien oppe. Hun var først sykemeldt og gikk over på arbeidsavklaringspenger. Med nye medikamenter fungerte hun ganske bra, så våren 2017 tok hun opp videregående opplæring og presterte veldig bra med snittkarakterer rundt fem. Hun hadde et valg: Å bli uføretrygdet eller å gi noe til samfunnet. Vi ble enige om at hun skulle fullføre utdanningen, og at vi senere skulle ta med barna og flytte tilbake til Frankrike.

11:57: Andenæs spør hva Janne reagerte på mens tiltalte var i legionen:

- Det var daglige ting, at jeg ikke stilte nok opp for familien. At jeg gjorde ting som ikke alltid var forenlig med familielivet. Jeg tok ikke nok ansvar innenfor familiens fire vegger.

Andenæs spør videre om ekteparets snakk om skilsmisse.

- "Når ikke du er til stede, så kan jeg like gjerne skille meg", det kan hun ha sagt. Hun hadde et veldig temperament. Når det gikk ei kule varmt hos henne, så sa hun mye som hun beklaget senere. Det gikk litt fort i svingene.

11:55: Tiltalte forteller om da han trappet ned aktiviteten i Fremmedlegionen og flyttet hjem til Norge i 2013. Årsaken var en kombinasjon av sykdom og familiære forhold. Jemtland sier han beholdt kontakten med Fremmedlegionen, og at dette var i orden for Janne.

11:52: Jemtland sier han aldri har vært utro mot kona, men at begge var "småsjalu på hverandre".

- Pratet jeg litt for lenge med ei jente eller dame, så kom hun bort og adresserte hvor jeg bodde hen. Det samme kunne jeg gjøre mot henne, men det var ikke noe sykelig sjalusi. Vi var to personer som var glade i hverandre.

- Janne gjorde som hun ville. Når hun hadde bestemt seg for noe, så ble det slik. Gutta våre pleide å spøke med at hun var sjefen hjemme. Vi hadde noen diskusjoner, men jeg er litt konfliktsky og føyde meg stort sett.

- Vi hadde sterke bånd til hverandre.

11:50: Jemtland sier Janne ble tatt godt vare på av Fremmedlegionen, og at den franske hærstyrken fungerte som en familie som henne.

- Hun beskrev at legionærene er 7.000 svigerbrødre. Hun trivdes veldig.

- Stolte du på Janne?

- Ja. Det var aldri snakk om noe utroskap. Det var veldig sterkt, så da Janne beskyldte meg for utroskap for den Tinder'n, den satt langt inne.

11:48: Jemtland forteller at han møtte Janne Jemtland for første gang da hun var 19 år.

Andenæs spør:

- Hvordan er dynamikken, hvordan er det mellom dere to etter at dere møtes?

- Vi var veldig lekne. Jeg er jo som et barn selv, og vi fant dynamikken veldig fort. Vi hadde mange av de grunnleggende tingene i livet til felles. Vi gikk i kirka sammen, vi trodde på ekteskapet, vi trodde på fastheten i familien, oppdragelsen til barna var vi enige om, og at du ikke skulle være utro med noen, blant annet. Hvis det var noe vi kranglet om, så var det småting.

11:43: Aktor Iris Storås er ferdig med sin utspørring av Svein Jemtland. Nå vil forsvarerne få ordet.

11:45: Retten er satt etter lunsjpausen. Forsvarer Ida Andenæs vil nå stille spørsmål.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00