Her kan du lese vår fyldige dekning av alt som skjedde i rettssalen før lunsj denne torsdagen.

13:44: Retten har tatt en ekstra pause fordi de neste vitnene ikke er på plass. Vi fortsetter live-dekningen i en egen sak.

13:39: Kvinnen forteller at de to mennene skal ha møttes ved Kylstad skole, og Svein Jemtland skal ha virket desperat etter å bli kvitt en "body". Kvinnen i vitneboksen sier hun fikk høre dette fra det mannlige vitnet i etterkant av møtet ved Kylstad.

13:36: Ifølge kvinnen skal det mannlige vitnet ha vært oppskaket og urolig etter møtet med Svein Jemtland. Jemtland skal ha vært sint - angivelig på grunn av problemer i forbindelse med overlevering av "noe øl".

13:32: Neste vitne er en kvinne i 40-årene fra Hedmarken. Hun har en relasjon til det forrige vitnet i saken, og skal ha overhørt telefonsamtalen da det mannlige vitnet snakket med Svein Jemtland 29. desember.

13:19: Mannen i vitneboksen var i vinter siktet for falsk forklaring, men saken ble senere henlagt. Mannen er nå ferdig med forklaringen og retten har tatt pause til halv to.

13:16: Andenæs lurer på hvorfor vitnet i det hele tatt gikk med på en avtale om å låne bort en annens bil.

- Jeg var villig til å si det meste for å komme meg ut av situasjonen.

13:14: Mannen sier han først trodde den døde kroppen bak i bilen hadde tilknytning til MC-miljøet. Andenæs vil vite hvorfor han ikke spurte Jemtland om dette.

- Jeg ville ikke vite, svarer mannen.

13:10: Vitnet sier i retten at han trodde han kanskje kunne få "en ørefik eller to" hvis han tystet. I politiavhør har han også nevnt muligheten for å få juling eller havne i en trusselsituasjon.

Forsvarer Ida Andenæs spør vitnet hvorfor han i det hele tatt valgte å møte Jemtland.

- Jeg hørte en meget bestemt og autoritær Jemtland som sa at vi MÅTTE komme. Da følte jeg på en måte at jeg ikke hadde noe valg lenger, svarer mannen.

13:06: Mannen sier det føltes enklere å forklare seg for politiet etter at Svein Jemtland hadde avgitt sin forklaring.

- Jeg var bekymret for mitt eget ve og vel. Jeg ville ikke utsette meg selv eller familien min for...ja, det er ikke...tysting er ikke bra, rett og slett. Det kan få konsekvenser. Jeg ville ikke tyste, sier vitnet i retten.

13:04: Aktor spør vitnet om han ble pågrepet av politiet i slutten av januar - siktet for falsk forklaring. Vitnet bekrefter at dette stemmer.

Mannen ble midlertidig satt i varetekt og måtte i et nytt avhør på politihuset i Hamar.

- Du velger da å forklare deg på nytt. Hva er grunnen til det, spør aktor.

- Da satt jeg på litt flere opplysninger enn jeg gjorde tidligere i saken. Pluss at advokaten min hadde kommet. Han rådet meg til å snakke.

13:02: Vitnet innrømmer at han forklarte seg uriktig i det første politiavhøret. Her skal vitnet ha forklart at han hadde møtt Jemtland ved Kylstad skole for å "fikse noe øl".

13:01: Nyttårsaften skjønte vitnet at Janne Jemtland var savnet.

- Jeg følte meg egentlig som en løs tråd. Jeg ville bare vekk. Alt var bare kaos. Jeg hadde heller ikke sovet på den tiden, sier han på spørsmål om hvorfor han ikke kontaktet politiet.

12:59: Et par dager senere skal vitnet ha blitt kontaktet av Jemtland på telefon.

- Det var hakkete linje, men jeg tror han trengte hjelp til noe mer. Det var dårlig dekning og bare hakk i 30 sekunder. Jeg tror jeg avbrøt ham og sa at "dette vil jeg ikke ha noe med å gjøre".

- Samtalen ble avsluttet. Jeg hadde ikke noe mer kontakt med ham etterpå.

12:57: Hvorfor gikk vitnet med på å låne bort en bil til Jemtland? Mannen sier han bare ville komme seg ut av situasjonen så fort som mulig.

12:54: Vitnet beskriver hele opplevelsen som traumatisk. Han sier han fikk sjokk og at han ikke klarte å roe seg ned eller sove før han "drakk seg stupfull" et par dager senere.

12:49: Aktor spør om hvor mye penger vitnet ble tilbudt for å fjerne liket.

- 100 eller 200 tusen kroner, svarer vitnet.

I tillegg skal det ha blitt tilbudt en uspesifisert "tjeneste senere i livet".

12:47: Vitnet sier Jemtland fortalte at han hadde et våpen. Vitnet oppfattet det slik at Jemtland muligens bar våpenet på seg, men er usikker på dette.

- Body'en var nok i bagasjen på bilen.

- Hvorfor tror du det, spør aktor.

- Han kikket på bagasjen da han snakket om det han hadde med seg. Jeg så ingenting, det var is og dugg.

12:45: - Hvorfor tok han kontakt med deg, spør aktor.

- Vi hadde hatt kontakt tidligere, da. På noen andre ting. Jeg vet ikke om det er derfor navnet mitt dukket opp. Det har jeg ingen god forklaring på. Han så kanskje på meg som en kandidat som kunne stille opp og hjelpe til.

- Hvorfor skulle han ikke gjøre jobben selv, spør aktor.

- Han mente at både han selv og bilen var "brent", uten at jeg fikk noen nærmere forklaring på betydningen av dette.

12:44: - Kroppen skulle bort. Han hadde noen teorier om at kroppen skulle i vann. Jeg sa at det var jo is overalt.

12:43: Aktor spør mer om hvordan vitnet oppfattet Jemtland da de to møttes i Furnes:

- Jeg oppfattet ham som en desperat mann. Jeg har alltid kjent ham som rolig og behersket. Et behagelig vesen å være rundt, for så vidt. Det var stikk i strid med det jeg møtte på der. Han var et menneske i kaos, han så rett og slett uberegnelig ut.

12:42: Mannen bekrefter at bilens rettmessige eier var på reise utenlands da bilen ble brukt av Svein Jemtland.

12:40: Vitnet sier han forteller om vemmelse da han senere fikk tilbake bilen. Det var mindre snø på taket. Sammen med søppel og spor på innsiden av bilen var det tydelig at den hadde blitt brukt i mellomtiden.

12:34: Mannen sier han ble ukomfortabel, og at han prøvde å komme seg ut av situasjonen.

- Han tilbyr meg noen penger for å utføre oppdraget, hvis jeg kan si det sånn. Det er å få fjernet kroppen, da. Det var en tydelig desperat Svein jeg møtte. "Du kan få 100, 200 - og en tjeneste senere i livet". Han spurte om han kunne låne en bil i hvert fall. Motvillig sa jeg meg villig til å låne en bil jeg benyttet da og hadde tilgang på. Etter det kjørte jeg hjem og avtalte at jeg skulle levere bilen på en bestemt adresse senere.

12:31: Mannen sier han fikk beskjed om å møte opp på Kylstad skole - uten mobiltelefon. Mannen hadde da begynt å ane at noe var galt, og hadde derfor likevel med seg telefonen i bilen.

- Jeg møtte en veldig stressa og forstyrra Svein på Kylstad. Jeg ble egentlig litt sjokkert. Det var sånn "nå må du hjelpe meg, jeg trenger din hjelp", fikk jeg beskjed om. Da var det vel videre sånn at jeg spurte hva det gjaldt, jeg husker ikke nøyaktig. Han sier han har en "body", og at jeg må hjelpe ham. "Hæ, kødder du?", svarer jeg, men han gjentar at han har en "body" og et våpen i bilen. Da sa jeg vel egentlig stopp - jeg kan ikke høre mer. Dette her vil jeg ikke vite mer om.

12:30: Mannen fikk senere kontakt med Jemtland på telefon. Mannen beskriver Jemtland som veldig rotete og stresset i telefonen. Vitnet sier han skjønte at det var alvor.

- Jeg måtte ikke finne på å ta med barna mine, sier mannen at han ble fortalt.

12:29: Vitnet forteller at Svein Jemtland ringte ham på dagen 29. desember. Det skal ikke ha passet så bra for vitnet, men han sier han skjønte at "her var det bare å møte opp". De to skal ha avtalt å møtes ved Kirkenær skole i Furnes, men vitnet fant ingen på stedet. Vitnet hadde heller ikke med seg telefon, siden han hadde blitt bedt om å legge igjen denne hjemme.

12:28: Mannen i 40-årene er bosatt på Hedmarken. Han forteller nå om sitt bekjentskap med Svein Jemtland.

- Jeg har møtt ham fire-fem-seks ganger, kanskje. Som jeg husker.

12:27: Neste vitne er en kamerat av Svein Jemtland. Mannen ble siktet for falsk forklaring i etterkant av at Janne Jemtland forsvant.

12:26: Det ble ikke gjort blodfunn inne i huset, avslutter Blikstad.

12:24: Blikstad bekrefter at det ble funnet fremmedlegemer i Jannes lunger. Ifølge Blikstad er det snakk om gruspartikler.

12:23: Meddommer Tor Inge Martinsen spør om politiet har presise værdata fra natt til 21. desember.

- Vi må legge til grunn at det kan ha vært åtte-ti minusgrader og snø. Været er ganske annerledes der oppe enn nede i Brumunddal, svarer Blikstad.

12:21: Blikstad sier politiet har vært opptatt av å skjerme barna og den øvrige familien. Familien ble holdt informert av en egen kontakt i Ringsaker-politiet, slik at de fikk informasjon før den ble sluppet til media.

12:14: Etterforskningslederen forteller om en rekke åpne vannkilder i Ringsaker på det aktuelle tidspunktet da Janne forsvant.

- Det er også springvann hjemme, sier Blikstad.

Aktor Iris Storås spør hvorfor politiet har tatt vannprøver.

- Det er gjort en rekke etterforskningsskritt og tekniske undersøkelser, deriblant vannprøver. Det går på å spore spesifikke alger i ulike vannkilder. Når man dør av drukning kan man få i seg såkalte kiselalger som er helt spesifikke for det stedet man druknet. Slike prøver ble tatt i Glomma, i Brumunda, i to bekker og i springvannet hjemme i Veldre. Det ble også tatt vevsprøver av avdøde som dette blir sjekket opp mot.

- Man klarer ikke å påvise kiselalger i Janne. Det kan ha noe med årstiden å gjøre. Det var påvist alger i alle vannprøver, en god del i Glomma - men ikke i springvannet hjemme (i Ellevsætervegen), svarer Blikstad.

12:09: Blikstad sier politiet senest i går - onsdag - fikk en fersk rapport som omhandler prøver som nylig ble sendt til Oslo Universitetssykehus.

12:06: Forsvarerne spør om politiet gjorde undersøkelser rundt åpne bekker og vann i det aktuelle området. Blikstad bekrefter at politiet gjorde dette i blant annet flere elver, bekker og mindre vann.

- Nei, svarer Blikstad på spørsmål om de fant spor som hadde relevans for saken.

Blikstad bekrefter samtidig at politiet har gjort flere søk senere i år, også i kort tid før rettssaken.

- Vi gjorde funn krimteknikerne vil forklare seg om i neste uke. En del gjenstander, blant annet en hårstrikk, vil bli lagt fram i retten.

12:04: Forsvarerne har bedt om å få etterforskningsleder Trond Blikstad i vitneboksen. Forsvarerne spør nå om hvordan været var i vinter, og i hvilket området politiet gjorde søk i aksen mellom Ellevsætervegen og Brumunddal.

12:00: Retten er satt etter lunsjpausen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.